Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Extra subsidie grootschalige restauraties provincie Utrecht

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
01 februari 2001

20 miljoen extra subsidie grootschalige restauraties provincie Utrecht

Staatsecretaris R. van der Ploeg heeft 31 januari in het Vredespaleis te 's-Gravenhage bekend gemaakt welke monumenten in ons land in aanmerking komen voor de regeling grootschalige restauraties. In totaal verdeelde de staatsecretaris 200 miljoen gulden. Van de 121 aanmeldingen werden uiteindelijk 53 monumenten gehonoreerd. Voor de Provincie Utrecht gaat het om bijna 20 miljoen gulden aan extra subsidiegelden voor vijf projecten. Gedeputeerde voor Cultureel Erfgoed, mr. D.H. Kok, is hierover zeer verheugd. De vijf gehonoreerde restauratieprojecten in de provincie Utrecht zijn: kasteel Amerongen in Amerongen (f 2.288.894,-), kasteel Broekhuizen in Leersum (f 3.301.898,-), de Heilige Hartkerk in Maarssen (f 2.501.057,-), de Willibrorduskerk in Utrecht (f 1.726.318,-) en kasteel de Haar in Utrecht (f. 10.000.000).

Kasteel Amerongen is een van de mooiste kastelen van de Provincie Utrecht. Het uit 1674 stammende huis -het oude werd door de Franse troepen in brand gestoken- ligt midden in een formeel aangelegde tuin, die rond 1900 door tuinarchitect H.A.C. Poortman zijn huidige vorm kreeg. Bij de restauratie van het kasteel Amerongen, die in fasen wordt uitgevoerd, heeft de provincie tussen 1988 en 2000 ruim f 600.000,- aan subsidie uitbetaald en f 809.041 aan voorfinanciering beschikbaar gesteld. De extra subsidie van het rijk is een extra ondersteuning voor de restauratie van het interieur van de oranjerie het exterieur van het poortgebouw en voor een deel van de kaden en bruggen. Voor de volgende fase van de restauratie is in de toekomst ook nog extra geld nodig. Voor de Heilige Hartkerk in Maarssen heeft de provincie vorig jaar f 2.846.193,- als voorfinanciering beschikbaar gesteld. De restauratie is al jarenlang urgent vanwege de slechte toestand van de gevels en daken. De extra subsidie is een welkome bijdrage voor deze restauratie.
In het kader van de grote reddingsoperatie van het kasteel de Haar in de gemeente Utrecht, zoals vorig jaar is afgeproken tussen OCW, Natuurmonumenten en Provincie Utrecht, heeft het rijk nu f 10.000.000,- beschikbaar gesteld. De totale restauratie van het kasteel gaat ruim 40 miljoen kosten. De f 1.726.318,- die beschikbaar wordt gesteld voor de restauratie van de Willibrorduskerk in de gemeente Utrecht is 'slechts' een extra ondersteuning voor de restauratie die inmiddels al gestart is. Kasteel Broekhuizen in de gemeente Leersum tot slot, heeft een restauratieplan opgesteld voor het herstel van het exterieur en interieur. De f 3.301.898,- is een extra ondersteuning voor een restauratie die ruim 6 miljoen gulden gaat kosten. Broekhuizen is een fraai neo-classicistisch huis naar ontwerp van B.W.H. Ziesenis en is vermoedelijk rond 1810 opgeleverd. Het huis ligt in een in Engelse landschapsstijl vorm gegeven park van tuinarchitect Johan David Zocher sr. en jr.

Voor nadere informatie: Karin Tuinman, 030 - 258 3325 of karin.tuinman@province-utrecht.nl

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie