Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Virtueel bouwen in Zeewolde Virtueel bouwen in Zeewolde

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Virtueel bouwen in Zeewolde

Het thema van het inmiddels jaarlijkse BouwToekomst Congres op 1 februari aanstaande is virtueel bouwen. Gastheer IntraBouw organiseert de middag en nodigde vier sprekers uit. Het belooft een interessante bijeenkomst te worden, met zowel automatiseringsvoorbeelden uit de praktijk als de theorie van de studie Bouwkunde.

Amstelland Ontwikkeling timmert aan de digitale snelweg met Wonen op Maat, zo werd eind vorig jaar bekend. De innovatiemanager Mariëlle van Dooren van de projectontwikkelaar wil in haar presentatie laten zien dat er nog veel zaken beter kunnen in de branche als het gaat om klantgerichtheid. Ze zal niet snoeven dat projectontwikkelaar Amstelland al zo veel verder is dan anderen. Wel wil ze aantonen dat anders communiceren helpt het proces ook voor de koper van een huis doorzichtiger te maken. Dat kan aan de hand van de virtuele woonwijken, zoals ze al in Zwijndrecht en Nijmegen bestaan, maar ook met behulp van het klantenvolgsysteem dat ze binnenkort in gebruik gaan nemen. Eén van de twaalf kopersadviseurs die het centrale aanspreekpunt voor een klant is completeert het marktconcept Wonen op Maat.

Omdat de spreekster zelf met vakantie is, doet directeur Cees Boekhorst van Wonen op Maat het woord. De virtuele woonwijk kan vanaf het moment van interesse voor een bouwproject ingezet worden, licht hij toe. Waar gegadigden zich anders bij een makelaar inschrijven doen ze dat nu bij Amstelland. Zij krijgen toegang tot het intranet en als zij een koper zijn, kunnen ze hun wensen ten aanzien van de nieuwe woonomgeving en het huis invullen op de besloten website in het klantenvolgsysteem. De kopersadviseur legt hen alternatieven voor, want lang niet iedereen kan zelf bedenken wat hij wil. Boekhorst: Door alle wensen samen te voegen ontstaat een klantenprofiel waarmee je gigantische herontwikkelingsmogelijkheden krijgt. Gemeente, projectontwikkelaar en andere leveranciers kunnen inspelen op de wensen van toekomstige bewoners van een wijk. Er zit een koppeling in naar de notaris en administratie, wat grote efficiëntie-voordelen zal bieden; alles is in één klap op het scherm te toveren. De koper is daarmee geen nummer meer maar wordt weer een mens.

Amstelland Ontwikkeling doet dit alles omdat uit breed samengestelde klantenpanels is gebleken wat de branche niet goed doet, erkent Boekhorst.

Het belangrijkste kritiekpunt was de krappe tijd die wordt ingeruimd voor de besluitvorming hoe het huis eruit moet gaan zien. Als je de mogelijke opties voor meer- en minderwerk lang voor de beslissingsdatum op de besloten website zet, hebben de kopers alle tijd om bijvoorbeeld door de driedimensionele presentaties van de mogelijke keukens te wandelen. En als daar niets voor hen bij zit, kunnen ze nog rustig elders gaan kijken. Zo ontplooien we geen push maar een pull-strategie, vat Boekhorst samen.

De projectontwikkelaar investeert enkele miljoenen in de virtuele woonwijken waarvan er later dit jaar nog meer zullen verrijzen op het web. Gaat Boekhorst dat geld snel terugverdienen? Onze primaire opdracht ligt niet in de het rendabel maken van dit initiatief. Het gaat om een bewustwording van een andere mentaliteit, zoals het halen van de doelstelling nul opleverpunten. Op de langere termijn halen we die kosten er zeker uit, deels door de verlaging van de faalkosten, zo is zijn stellige overtuiging.

De besloten website van de Zwijndrechtse nieuwbouwwijk Westkeetshaven vertoont geen enkele advertentie, of banner zoals dat heet in internet-jargon. Dat is bewust gedaan, vertelt de directeur: We willen geen commerciële uitstraling. Alleen als kopers erom vragen aanbieders op de site te zien, zullen we dat organiseren. En dan lukt het vast ook wel om kwantumkorting los te krijgen.

De site wordt onderhouden door een redactie die uit toekomstige bewoners bestaat en zo'n negentig procent van alle wijkgenoten heeft elkaar al gevonden via dit medium, zo bleek begin december vorig jaar tijdens een bijeenkomst. En in de Nijmeegse variant doet een evengroot percentage regelmatig mee aan het discussie-forum, waaraan ook de verantwoordelijke wethouder actief deelneemt.

De presentatie van HBG is wat technischer van aard en zal zich toespitsen op het gebruik van driedimensionele (3D) visualisaties. Deze zet de Rijswijkse bouwer succesvol in voor de communicatie met de klant, met bouwpartners en binnen de eigen organisatie. De lezing wordt gehouden door Wilfred van Woudenberg, CAD/ICT-consultant bij HBG Group Technology.

Hij bevindt zich in de comfortabele positie dat hij kan kiezen uit tal van projecten waarbij ervaring is opgedaan met 3D-visualisaties. De onderliggende 3D-modellen worden voor meer dan één doel gemaakt, dus niet alleen voor het genereren van mooie plaatjes, beklemtoont hij.

De inzet van 3D-visualisaties verbetert de communicatie tussen verschillende partijen: er kan snel een eenduidig beeld worden gevormd. De wensen van de klant kunnen nog voor de eerste paal geslagen is inzichtelijk worden gemaakt. Zo is een bezoek aan de toekomstige skyboxen of de restaurants van voetbalstadion de Dublin Arena mogelijk geworden door een complete visualisatie van het bouwwerk. En tijdens de bouw van het Duitse Schalke-stadion waren interieurkeuzes makkelijker te maken op basis van dit soort beelden.

Het is duidelijk dat niet alleen de klant, maar ook de afhankelijke processen tijdens de bouw baat hebben bij vroegtijdige detailbeslissingen.

Algemeen wordt aangenomen dat ook beroepsbouwers zelf profiteren van 3D-visualisaties. Die aanname wordt bevestigd door een recent onderzoek dat HBG uitvoerde tijdens het Halftime-project, in samenwerking met TNO.

In een proefopstelling is het effect van 3D-visualisaties gemeten op de activiteiten van werkvoorbereiders. Bij het controleren van tekeningen onderschepten één groep beduidend meer fouten dan de ander. De eerste groep had alleen de had naast de traditionele 2D-tekeningen ook de beschikking over een 3D Virtual Reality model, de tweede groep alleen de platte tekeningen.

Tot slot wijst van Woudenberg op de ontwikkeling van 4D CAD-toepassingen bij HBG: een dynamische koppeling tussen het 3D-model en de planning. Dat biedt een ondersteuning voor het ontwerp van uitvoeringsprocessen die bij te sturen zijn. Het is een hulpmiddel om het proces of aspecten daarvan te visualiseren, fouten in de planning te onderscheppen, en kunnen snel alternatieven te maken. Ook bij deze ontwikkeling hebben klanten baat. Zij kunnen in een oogopslag zien hoe het project gerealiseerd gaat worden en hoe bijvoorbeeld bouwoverlast voor de omgeving tot het minimum is teruggebracht.

Tot slot een nieuwtje rond het congres: voor het eerst kan de bouw getuige zijn van een web-uitzending. Wie niet in de gelegenheid is naar Zeewolde te komen op 1 februari kan het BouwToekomst Congres toch volgen via een webcasting. Volg op donderdagmiddag de aanwijzingen vanaf www.bouwonline.nl.

Pieter van Scherpenberg
(pieter@vanscherpenberg.net)

24 januari 2001 Cobouw

© 1999,2000 - BouwOnline®, Postbus 637, 1000EE AMSTERDAM Telefoon 020-5834919 - Fax 020-5838783 - e-mail -

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...