Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gaia, Animaux en Péril boos over beslissing veemarkt Ciney

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: GAIA
Zoek soortgelijke berichten
GAIA

GAIA EN ANIMAUX EN PERIL OVER BESLISSING VEEMARKT CINEY

"MINISTERS MAKEN VAN EIGEN WET KARIKATUUR WANT WAT BATEN ZOGEZEGD VESCHERPT TOEZICHT INDIEN MEN GEEN AFDOENDE MAATREGELEN TREFT TEGEN VOORTDURENDE ERNSTIGE WETSINBREUKEN"


1 februari 2001


Persbericht

© GAIA

GAIA en Animaux en Péril reageren verontwaardigd over de beslissing van de ministers Gabriëls en Aelvoet (ja; maar) om de veemarkt van Ciney open en ongemoeid te laten. Ondanks blijvende, ernstige inbreuken worden de marktactiviteiten helemaal niet opgeschort. De verstrengde wetgeving laat echter geen ruimte voor interpretatie. De wet laat niet toe dat er zogezegd minder (ernstige) inbreuken zijn, er mogen helemaal geen inbreuken zijn en dat garanderen is de verantwoordelijkheid van de marktorganisatoren, legt de wet op. In tegenstelling echter tot wat de ministers eerder verklaarden, moeten de marktorganisatoren nu dus helemaal niet bewijzen dat de wet "naar de letter en de geest" nageleefd wordt en er geen dierenmishandeling en dierenleed meer voorkomt. Ook de voor dierenwelzijn bevoegde minister Aelvoet houdt het tot hiertoe bij enkele te vrijblijvende aanbevelingen (verscherpt toezicht moet blijven - maar zoals recente beelden van ernstige inbreuken aantonen, voorkomt dat kennelijk geen dierenmishandeling, - zorgen dat de dieren niet uitglijden, betere voorzieningen voor eten en drinken en betere voorzieningen voor aanbinden). Geen woord echter over de stokslagen en het steken in het gelaat en de oogstreek van de dieren, klaar en duidelijk verboden door de wet. Wel dat er een discrepantie is tussen "de evaluatie van de commissie en die van GAIA". Dit alles ondanks het feit dat de marktorganisatoren eerdere verwittigingen van de ministers bleven in de wind slaan en door hun eigen diensten vastgestelde en door nieuwe beelden bevestigde ernstige inbreuken onkennen.

Waarop baseert minister Aelvoet zich trouwens als zij zelf geen inzage heeft in de verslagen van de evaluatiecommissie, die haar niet informeren, hoewel zij als minister mee verantwoordelijk is? Hoe is het mogelijk dat de minister van Volksgezondheid,volgens haar eigen persbericht geen kennis heeft noch krijgt van de verslagen van de evaluatiecommissie en de erkenningsdossiers, die geleid hebben tot het verlenen van erkenningen nu een maand geleden. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en Animaux en Péril-directeur Jean-Marc Montegnies: "Niet alleen lijkt dit alles van overheidswege op een bedenkelijke knoeiboel, het is een harde kaakslag voor de meerderheid van de bevolking, door de ministers al de hele tijd in feite zand in de ogen gestrooid met ronkende verklaringen als 'geen mishandelingen en inbreuken meer te dulden' enz.".

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Nu hebben de marktorganisatoren van Ciney in het bijzonder en van andere veemarkten in het algemeen de boodschap zeker begrepen: ze zijn alleen maar verantwoordelijk op papier. Ze hoeven niets te vrezen van ministers die de eigen wetgeving en eigen meldingen van ernstige inbreuken laten overtreden, zonder te sanctioneren, terwijl men zich verschuilt achter een commissie. Deze commissie houdt haar eigen verslagen met de steun van de landbouwminister geheim en licht zelfs de mee bevoegde minister van Volksgezondheid niet in. Wie dieren mishandelt in Ciney en wellicht elders, weet nu dat men dat ongestraft mag doen. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: (GAIA@advalvas.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie