Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen oplossing vergoeding Remicade op korte termijn

Datum nieuwsfeit: 01-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Reumafonds
Zoek soortgelijke berichten
Reumafonds

Reumapatiënten nog steeds aan lot overgelaten

Geen oplossing voor vergoeding Remicade op korte termijn

Amersfoort, 1 februari 2001. Zo'n vierduizend patiënten met reumatoïde artritis kunnen nog steeds niet worden behandeld met het reumamiddel Remicade. In een overleg met het Ministerie van VWS enkele weken geleden, is afgesproken dat er op 1 februari een praktische oplossing zou zijn voor de financiering van dit middel. "Patiënten wordt al sinds oktober vorig jaar een behandeling onthouden waar zijn recht op hebben. Zij worden aan hun lot overgelaten. Dit is absoluut onacceptabel, zeker gezien eerdere uitspraken van het ministerie dat geld het probleem niet mag zijn", aldus Hanneke Gevers, directeur van de Reumapatiëntenbond.

Het Ministerie van VWS heeft aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Vereniging van Academische Ziekenhuizen (VAZ) gevraagd om een praktisch uitvoerbare regeling uit te werken. Dit blijkt niet op korte termijn te realiseren binnen het bestaande ziekenhuisbudgetteringssysteem.

Standpunt Reumapatiëntenbond
Volgens de Reumapatiënbond is er een patstelling ontstaan, doordat verschillende partijen naar elkaar blijven verwijzen om tot een oplossing te komen. Zij hebben daarom Minister Borst persoonlijk verzocht om deze patstelling, in het belang van de patiënt, te doorbreken.

Hanneke Gevers:"Het kan natuurlijk niet zo zijn dat patiënten, die jarenlang verzekeringspremie hebben betaald en daarmee recht hebben op passende zorg, niet behandeld kunnen worden. Patiënten die nu al geruime tijd wachten op TNF-therapie, worden zelfs onderbehandeld. Zij mogen niet nog langer pijn en verdere achteruitgang ondergaan.".

Bij de Reumapatiëntenbond is de maat vol. "De gezondheidszorg dreigt aan bureaucratie ten onder te gaan. Nu blijkt dat we er in goed overleg met betrokken partijen niet uitkomen, moeten we publieke aandacht vragen voor dit probleem", aldus Hanneke Gevers.

Het Nationaal Reumafonds onderschrijft het standpunt van de Reumapatiëntenbond en ondersteunt de acties van de patiëntenorganisatie in deze kwestie.

De onduidelijkheid over de financiering van TNF-therapie ontstond vorig jaar toen bleek dat het middel Enbrel, dat via het Geneesmiddelenvergoedingssysteem wordt vergoed, niet voldoende beschikbaar is.
Remicade is een vergelijkbaar medicijn dat wel direct voorradig is. Remicade wordt echter toegediend in het ziekenhuis en moet daarom betaald worden uit het ziekenhuisbudget.

In december heeft de Reumapatiëntenbond een brandbrief naar alle Nederlandse ziekenhuizen gestuurd over de verstrekking van Remicade aan patiënten met reumatoïde artritis. Uit de reacties van ziekenhuizen blijkt dat er niet voldoende budget is om de noodzakelijke behandelingen uit te voeren.

Zie ook: 'Rel om reumamiddel' (4/1/2001)


* nieuws *

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie