Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Robert Hennessy provinciehuis Zuid-Holland

Datum nieuwsfeit: 02-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

31-01-2001

Tentoonstelling Robert Hennessy in provinciehuis

Het werk van Robert Hennessy is erg herkenbaar wanneer u het éénmaal heeft gezien. De kunstenaar maakt collages, gouaches, olieverf op linnen en assemblages. Robert Hennessy, geboren 1947 te Guilford in Engeland volgde de Guilford School of Arts, het West Surrey College of Art & Design en was assistent van Kevin Harris, Calvert Studio. De tentoonstelling in het provinciehuis is van 2 februari tot 2 maart 2001 voor publiek opengesteld.

Hennessy maakt gebruik van beeldelementen en kleuren die sterk appelleren aan de zogeheten archetypen: beelden die behoren tot onze oerbeelden, taaloverschrijdende mondiale tekens, voor iedereen herkenbaar, maar soms toch cultureel symbolisch geladen. Dit soort beelden treffen we aan in culturen over de gehele aarde: van Paaseiland tot Groenland, Zuid-Amerika tot in Australië. Wellicht daardoor lijkt het op het eerste gezicht erg simpel van structuur en techniek.

Robert speelt met deze elementen en vertelt ons een nieuw verhaal in beelden. Hij hanteert een techniek die hij tot in de perfectie beheerst. Voor ieder schilderij worden voorstudies gemaakt in gemengde technieken. Tot in de kleinste delen worden de vlakverdelingen voorbereid, berekend en uitgewerkt.

Zijn werkstukken in olieverf ademen een sfeer van verstilde, soms macabere beelden, die onmiskenbaar met humor zijn doordrenkt. Door zijn Ierse achtergrond en onder invloed van het oude Keltische geloof, bestaat ook voor Robert Hennessy de drie-eenheid in veel dingen. Zo werkt hij onder eigen naam, onder het pseudoniem Guilbert Hyne (een classicus die houdt van stillevens) en onder de naam Bob Slay (een snelle jongen in driedelig kostuum met 'modern' werk).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie