Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV: steeds meer beloningen krijgen een flexibel karakter

Datum nieuwsfeit: 02-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Loonruimte collectieve sector en uitkeringen stijgen niet mee met toename flexibele beloning Abvakabo - (MKraanen@abvakabo.nl)

De afgelopen jaren is er onmiskenbaar een trend om steeds meer beloningen een flexibel karakter te geven. Verwacht kan worden dat deze trend zich ook de komende jaren zal voortzetten. In een artikel in Economisch Statistische Berichten (ESB) van 2 februari 2001 beschrijven Guus van Huygevoort en Ronald Paping van ABVAKABO FNV de gevolgen van deze sterke toename voor de arbeidsvoorwaardenruimte voor werkgevers in de collectieve sector en de koppeling van de uitkeringen. Bij het bepalen van de ruimte en het koppelingspercentage wordt uitgegaan van de contractloonstijging in de marktsector. Hierin wordt echter de sterke toename van flexibele beloning niet verwerkt. Cumulatief kan dit leiden tot een fors lagere ruimte en een lager koppelingspercentage. In het artikel wordt deze indicatief geschat op zo'n 1,5% vanaf 1998. In het artikel stellen de auteurs voor deze weeffout met terugwerkende kracht te herstellen door de groei van flexibele loonelementen goed in te schatten en in de systematiek te verwerken. Als bedacht wordt dat de totale loongevoelige uitgaven van de collectieve sector 170 miljard bedragen, betekent dit een behoorlijke rekening voor de minister van Financiën.

Zoetermeer, 2 februari 2001

Meer nieuws? www.fnv.nl/nieuws

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie