Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Moderne moeders centraal in eerste nummer CBS INDEX 2001

Datum nieuwsfeit: 02-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
Centraal Bureau voor de Statistiek

010201.jpg (14629 bytes) INDEX: Moderne moeders

De rol van de vrouwen en moeders verandert. In het eerste nummer van INDEX dit jaar staan deze veranderingen op het gebied van samenwonen, scheiden, kinderloosheid en taakverdeling binnen relatie en gezin centraal. In dit nummer over traditionalisme en moderniteit dat vandaag vrijdag 2 februari verschijnt, komen de volgende onderwerpen aan bod.

Leven in stijl (PDF: 208 kB)

Een op de tien vrouwen is een traditionele huisvrouw. Zij kiest voor een groot gezin, wordt op jonge leeftijd moeder en stopt met werken als er een kind komt. Aan de andere kant van de feministische meetlat staat de geëmancipeerde vrouw. Zij stelt het krijgen van een kind zo lang mogelijk uit, krijgt ook niet meer dan één of twee kinderen en combineert de opvoeding met een baan. De meerderheid van de vrouwen heeft van beide typen vrouw een beetje.

Niet meer samen (PDF: 205 kB)

Eén op de vier huwelijken eindigt in een scheiding. De meest genoemde redenen om te scheiden zijn een gebrek aan communicatie en het niet meer met elkaar kunnen opschieten. Acute probleemsituaties als seksuele, financiële en verslavingsproblemen of een buitenechtelijke relatie zijn minder vaak de aanleiding. Onenigheid over het wel of niet krijgen van kinderen speelt in één op de tien scheidingsgevallen een rol. Vooral voor kinderloze paren is dit een reden om te relatie te beëindigen.

Samen een kind of zonder kind uit elkaar? (PDF: 89 kB)

Steeds meer vrouwen wonen ongehuwd samen. Toch wachten de meeste vrouwen met het krijgen van een kind tot ze getrouwd zijn. De kinderwens is de reden om te trouwen. Vrouwen die geen kinderen willen, kiezen minder vaak voor een huwelijk. Dat blijkt uit het Onderzoek Gezinsvorming 1998.

Waarom geen kind?

De afgelopen jaren is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind kregen voortdurend gestegen. Uiteindelijk krijgen ze niet alleen later, maar ook minder kinderen dan vroeger. Een steeds groter deel blijft kinderloos.

Rollencombinaties

Mannen verdienen het inkomen voor het gezin, vrouwen doen het huishoudelijk werk en verzorgen de kinderen. Dit is het beeld dat bestaat van het standaardgezin. Maar zo traditioneel-eenzijdig hebben de Nederlandse huishoudens de taken niet verdeeld: het standaardgezin past slechts bij mannen en vrouwen die tussen 1930 en 1950 zijn geboren.

Een generatievast geloof (PDF: 204 kB)

Op dit moment noemt 40 procent van de bevolking zich niet kerkelijk. Met name de Nederlandse hervormde kerk heeft in de loop der jaren veel van haar aanhang verloren: vier van de tien kinderen van hervormden geloven in 1998 niet meer. Bij de trouw aan de gezindte van het ouderlijk huis speelt de kerksheid van de vader een belangrijke rol. Over het algemeen geldt: hoe frequenter de kerkgang, hoe geringer de ontkerkelijking.

Trends in relatie- en gezinsvorming, 1900-1970 (PDF: 189 kB)

De levensloop van de man of vrouw die in 1900 is geboren ziet er heel anders uit dan van iemand die geboren is in 1970. Deze laatste gaat eerder uit huis, trouwt later en gaat veelal pas na een paar jaar samenwonen. Paren die geboren zijn rond 1970 stellen het krijgen van kinderen uit en gaan ook gemakkelijker uit elkaar. Dit schrijven de NIDI-onderzoekers Aart Liefbroer en Pearl Dykstra.

Conjunctuur en regio

In het blad is verder het Conjunctuurbericht opgenomen met daarin de meest recente cijfers over de Nederlandse economie.

Belangstelling?
Voor het toesturen van een proefnummer of een artikel per fax kunt u contact opnemen met de redactie van INDEX, e-mail (INDEX@cbs.nl).

INDEX verschijnt 10 keer per jaar. De prijs van losse nummers bedraagt f 19,50. Een jaarabonnement kost f 189,00.
De prijzen zijn inclusief administratie- en verzendkosten. U kunt de publicaties bestellen bij:

Centraal Bureau voor de Statistiek
Infoservice
Postbus 4481
6401 CZ HEERLEN
Tel.: (045) 570 70 70
Fax: (045) 570 62 68
E-mail: (infoservice@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 01 februari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie