Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inzet internet bij opstellen wetgeving electronische handel

Datum nieuwsfeit: 02-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

02.02.01

Gezamenlijk persbericht van het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Economische Zaken

Denk mee over de nieuwe regels voor E-commerce

Internetgebruikers kunnen helpen bij het opstellen van de nieuwe regels die voor hen zullen gelden

Justitie en Economische Zaken gaan het Internet inzetten bij het opstellen van nieuwe wetgeving voor de elektronische handel. Via een website kunnen belanghebbenden en geïnteresseerden reageren op juridische vragen die het omzetten van de EG-richtlijn inzake `elektronische handel' met zich meebrengt. De reacties worden meegewogen bij het opstellen van de wetgeving. Op deze manier kan iedereen een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de nieuwe regels. Vorig jaar startte Justitie al een soortgelijke elektronische consultatie over de toepassing van het auteursrecht op de elektronische snelweg.

De Europese richtlijn inzake elektronische handel (Richtlijn 2000/31/EG) is bedoeld om de regels voor elektronische handel in de landen van de Europese Unie uniform te maken en het vrije verkeer van diensten van de informatiemaatschappij binnen de Unie te waarborgen. Door de richtlijn ontstaat er meer rechtszekerheid voor Europese ondernemers en burgers op Internet. De richtlijn is dan ook van groot belang voor de ontwikkeling van elektronische handel in Europa.

In de richtlijn komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:
* Het sluiten van een overeenkomst langs elektronische weg
* Informatieverplichtingen voor dienstverleners op Internet
* Reclame via e-mail en op Internet

* Aansprakelijkheid van providers voor het doorgeven en opslaan van elektronische informatie

* Alternatieve geschillenbeslechting en zelfregulering
De website geeft per onderwerp een aantal vragen weer, waarop bezoekers kunnen reageren. Daarnaast is het mogelijk om een integrale reactie te geven over de wijze waarop de richtlijn in Nederlandse wetgeving geïmplementeerd moet worden. De reacties worden op de website geplaatst zodat iedereen ze kan lezen en daarop ook weer kan reageren.

Dit voorjaar zal mede aan de hand van de reacties een concept-wetsvoorstel worden opgesteld, welke ook op de website wordt geplaatst. Vervolgens vindt een tweede consultatieronde plaats waarin commentaar kan worden gegeven op het concept-wetsvoorstel. Daarna wordt het officiële wetsvoorstel gemaakt, dat achtereenvolgens zal worden voorgelegd aan de ministerraad, de Raad van State en het parlement.

De website is vanaf 2 februari operationeel. Het adres is: www.minjus.nl/e-commerce.

Fact sheet: Kopen op afstand

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 02-02-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie