Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leiden Noord krijgt opknapbeurt

Datum nieuwsfeit: 02-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Jan Laurier en Ron Hillebrand 'op tournee' door Noord:

Wethouders lichten opknapbeurt toe

MILIEU EN BEHEER - De Willem de Zwijgerlaan gedeeltelijk onder de grond, honderden huizen op het Slachthuisterrein en een opgefrist Kooiplein. Leiden Noord krijgt een opknapbeurt. Eind deze maand gaan wethouders Ron Hillebrand (ruimtelijke ordening) en Jan Laurier (wijkbeheer) op tournee in de wijk om de plannen toe te lichten.

Groenoord, het Noorderkwartier en De Kooi krijgen de komende jaren een omvangrijke 'facelift'. De gemeente heeft daarvoor in samenwerking met bewoners en woningcorporaties een groot aantal projecten bedacht. Die variëren van het renoveren van portiekwoningen en het ondersteunen van kleine ondernemers tot de realisering van een Brede School, met veel aandacht voor naschoolse opvang.
Meest in het oog springt de aanpak van het EWR-slachthuisterrein. De oude opstallen van het slachthuis zijn gesloopt en met de sanering van de grond wordt naar verwachting nog dit jaar een begin gemaakt. Op het terrein moeten op den duur vier- tot zeshonderd nieuwbouwwoningen verrijzen, waaronder een groot deel koopwoningen.

Wooncarrière
'Bewoners die meer te besteden krijgen, verlaten nu nog vaak de wijk. Het accent in Leiden Noord ligt immers op de sociale woningbouw', legt Sjaak van Rijn, coördinator van de WOP-projecten, uit. 'Mensen moeten in de toekomst echter de kans krijgen in de wijk een wooncarrière te maken. In de nieuwbouw leggen we daarom de nadruk op koopwoningen.' Op het slachthuisterrein verrijst verder een Marokkaanse moskee. 'Nu wordt er een verbouwde woonruimte boven een garagebedrijf gebruikt', vertelt Van Rijn. 'Dat is een slechte situatie.' Behalve de moskee komt er misschien ook wel een hamman, een oosters badhuis, op het slachthuisterrein. De oude monumentale panden bij de ingang van het slachthuisterrein staan.

Scheidslijn
Ook op het programma staat een opknapbeurt van de Willem de Zwijgerlaan. 'Deze drukke verkeersader is nu nog een scheidslijn in de wijk', betoogt Van Rijn. 'Aan de noordkant bevinden zich weinig huizen, maar wel de Tuin van Noord. Aan de zuidkant is er juist een dichtbevolkte buurt met maar weinig groen. Wie wil wandelen, de hond uitlaten of spelen in het park moet dus steeds de Willem de Zwijgerlaan over.'
Om deze barrière op te heffen wil de gemeente sommige delen van het wegdek enkele meters te laten zakken en bruggen voor fietsers maken. Het plan doet denken aan de Utrechtse Baan in Den Haag. Het wordt dan makkelijker de Tuin van Noord te bereiken. En even verderop kunnen bewoners van psychogeriatrisch ziekenhuis Overrhyn en de aanleunwoningen eenvoudiger oversteken om boodschappen te doen op het Kooiplein. Dit plein krijgt de functie als buurwinkelcentrum voor de omgeving.

Festival
Voor de komende tijd staan er dus veel plannen op de agenda voor Leiden Noord. Wat bij de aanpak centraal komt te staan is het intensieve overleg met de buurtbewoners. In het verleden zorgden brainstormsessies met bewoners en een groot 'festival' over de toekomst van de wijk al voor tal van creatieve ideeën. Ook de komende tijd blijven bewoners betrokken bij het proces. Sjaak van Rijn: 'We hebben eind februari voorlichtingsbijeenkomsten in de wijken gepland waarbij de betrokken wethouders de plannen zullen toelichten. Daarnaast komt er een website en een nieuwsbrief over de veranderingen. Tot slot willen we een informatiepunt in de wijk opstarten waar geïnteresseerden terechtkunnen met vragen en opmerkingen.' Over het waar en wanneer van al deze voorzieningen was op het moment van het verschijnen van deze krant nog niets bekend.

Wat is WOP?
In totaal bestaat het Wijkontwikkelingsplan Leiden-Noord (WOP) uit 24 projecten voor de ontwikkeling van Leiden Noord. Sommige plannen liggen nog op de tekentafel, andere ideeën zijn al bijna volledig gerealiseerd. Voorbeelden van reeds voltooide projecten zijn de herinrichting van de Tuin van Noord en het project 'Wie werkt wint' waarbij langdurig werklozen onder begeleiding weer aan de slag gingen. Voor nadere informatie over de plannen voor Leiden Noord kunt u het Projectbureau Wijkontwikkeling van de gemeente bellen (071-5167639).

De 'Kooiplaza' met uitzicht op de moskee aan de Surinamestraat. Als de plannen doorgaan, kan over een paar jaar de hele wijk hier uitgebreid boodschappen doen. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie