Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DZH verlegt fietspad richting Katwijk

Datum nieuwsfeit: 02-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Wassenaar
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Wassenaar

DZH verlegt fietspad richting Katwijk

Duinwaterbedrijf Zuid-Holland (DZH) laat weten een belangrijk bedrag aan subsidie te hebben ontvangen om aan de slag te kunnen gaan met de natuurontwikkeling Berkheide.
Het Natuurbedrijf van de DZH is deze week daadwerkelijk begonnen met deze omvangrijke klus. De zogeheten uitvoering 3de fase van het regeneratie -project betreft het zuidwestelijk deel van het duingebied Berkheide waar ongeveer 50 hectare duin zal worden geregenereerd (het terugbrengen van de oorspronkelijke natuur). De werkzaamheden concentreren in het duingebied aan weerszijden van het fietspad tussen Hotel Duinoord en koffietent 'De Duinoord'. Daar zullen bijvoorbeeld enkele infiltratieplassen en bijbehorende winningen worden opgeheven. Kwelplassen en vochtige valleien worden, waar nodig geschoond en afgeplagd. Dit project wordt in twee delen uitgevoerd, het eerste deel gebeurt dit najaar en het overige deel in het najaar van 2002. Na de broedperiode - eind augustus - wordt begonnen met het feitelijk regeneratieproject, waarbij landschapsvorming door verstuiving kernbegrippen zijn bij dit natuurproces..

Wie betaalt ?
In een overeenkomst tussen Provincie Zuid-Holland en het N.V. Duinwaterbedrijf Zuid-Holland is vastgelegd, dat in het duingebied Meijendel en Berkheide de waterwinning wordt teruggebracht of zodanig wordt ingericht dat er meer ruimte voor natuur ontstaat. De financiering gebeurt deels door de DZH en deels door de Provincie. Een aantal recreatieve wandel - en fietspaden moet worden verlegd om het natuurherstel een ruimere kans van slagen te geven. Het wachten echter was op de afronding van de financiering.
In samenwerking met Stichting Duinbehoud heeft het VSB-fonds een subsidie toegezegd voor de helft van de kosten voor het verleggen van een deel van het fietspad Wassenaarse Slag - Katwijk. De provincie betaalt eveneens een belangrijk deel aan de verwezenlijking ervan.

Verleggen fietspad
Het huidige fietspad dat dwars door de valleien " Kreupele z'n del" en "Duindoornvallei" loopt, gaat weg. Het ligt namelijk op een zanddam. Als het pad van die dam weg is, krijgt de wind vrij spel en kan een groot duinvallei ontstaan. Er komt nu een nieuw aan te leggen fietspad langs de rand van de vallei, dus meer naar de kant van de zeereep en dat uitkomt achter de koffietent. Aan de voorzijde van de koffietent verandert het nodige. Omdat het nieuwe fietspad er achterlangs gaat lopen, krijgen wandelaars een gescheiden pad en het wordt daarmee een stuk veiliger. Voordat de andere werkzaamheden van start gaan, moet het fietspad al zijn verlegd. De DZH zet er behoorlijk de vaart in: de werkzaamheden moeten namelijk voor het broedseizoen en de voorjaarsdrukte (fietsers & recreanten) zijn afgerond. Na verlegging van het fietspad zal het wandelpad voorlopig nog in gebruik kunnen blijven. Het bestaande wandelpad zal in de toekomst soms een 'nat' pad zijn, waar tijdens wandelingen laarzen nuttig kunnen zijn. Daarmee vormen, aldus de DZH, de omstandigheden wel een extra attractie voor een wandeling in het duin. Zoals gezegd is de uitwerking van het project in handen van het Natuurbedrijf van de DZH en deze week wordt daarmee een voorzichtig begin gemaakt.

Wat gebeurt eerst

* verwijderen van de struiken / bossages en vrij maken van de werkstrook,

* het egaliseren van het tracé

* aan brengen betonverharding.

De werkzaamheden zullen ongeveer 4 weken in beslag nemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie