Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Activeringsprojecten langdurig werklozen zijn vaak succes

Datum nieuwsfeit: 02-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

3 februari 2001 Nr. 2001/22

Sociale-activeringsprojecten voor langdurig werklozen leiden vaak tot blijvend betaald werk

Bijstandsgerechtigden die langdurig werkloos zijn, blijken via sociale activering terug te keren op de arbeidsmarkt. Het betreft mensen die met behoud van uitkering deel hebben genomen aan zinvolle maatschappelijke activiteiten. Uit een steekproef blijkt dat bijna de helft (46%) van de ex-deelnemers betaald werk heeft gevonden. Er is sprake van een stabiele sitiuatie aangezien degenen die na uitstroom uit de experimenten betaald werk hadden, dit werk in 92 procent weten te behouden.

Dit blijkt uit het onderzoek `Duurzaam actief' naar de arbeidsmarktpositie van ex-deelnemers aan experimenten sociale activering, dat minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Van degenen die betaald werk vonden, heeft tweederde een gesubsidieerde baan en eenderde een reguliere baan. Driekwart van hen is volledig uit de uitkering. Naast deze betaalde baan blijft een aantal van de deelnemers onbetaald actief: 64 procent van hen volgt een of andere vorm van beroepsopleiding, scholing, cursus, training of stage.

De groep die na deelname aan de experimenten niet naar een betaalde baan is uitgestroomd, blijft voor een groot deel op de een of andere manier, zij het onbetaald, wel actief. Eenderde van deze groep blijft bezig met versterking van de positie op de arbeidsmarkt. Weer een andere groep is actief in het vrijwilligerswerk, de mantelzorg of een andere activiteit die niet direct verband houden met de positie op de arbeidsmarkt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie