Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw beleid gehandicapte studenten en medewerkers op UU

Datum nieuwsfeit: 02-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

2 februari 2001

Nieuw beleid voor gehandicapte studenten en medewerkers

Door knelpunten aan te pakken, voorzieningen te creëren en personele inzet formeel vast te leggen wil de Universiteit Utrecht zorg op maat gaan leveren voor studenten en medewerkers met een handicap. De aanpak moet leiden tot een vermindering van de dubbele belasting die veel gehandicapten ervaren.

Dit staat in de brochure 'Dubbel Werk' van de Werkgroep Voorzieningen Gehandicapten Universiteit Utrecht (WVGUU). Blinde medewerkers en studenten moeten ruim van tevoren de te bestuderen literatuur in braille laten omzetten. Dyslectische studenten redden het vaak alleen met extra tentamentijd en een vak minder per tentamenperiode. Sommige gebouwen, zeker in de oude binnenstad zijn moeilijk toegankelijk voor mensen met een motorische handicap. Deze voorbeelden illustreren dat studeren of werken met een handicap in het dagelijks leven dubbel werk betekent.

Het aantal gehandicapten binnen de Universiteit Utrecht is niet bekend, aangezien handicaps tot nu toe niet zijn geregistreerd in de studenten- en personeelsadministratie. Schattingen lopen uiteen van 2 tot 6 procent van de universitaire bevolking (600 tot 1650 van de ongeveer 28.000 personen).

In de brochure krijgt de gedragslijn van de Universiteit Utrecht ten aanzien van studeren en werken met een handicap concreet gestalte. Algemeen uitgangspunt hierbij is dat belemmeringen te overkomen zijn. Consequenties van een handicap, zoals functiebeperkingen en verminderde energie, kunnen gecompenseerd worden door voorzieningen, eigen inspanning en inzet van derden. Toegankelijkheid en bereikbaarheid van de universitaire gebouwen moeten optimaal in orde zijn; bouwplannen worden in een vroeg stadium getoetst.

Zo zijn architecten voor de (ver)bouw van alle universitaire gebouwen gebonden aan de norm Toegankelijkheid van gebouwen en buitenruimten (NEN 1814) van het Nederlands Normalisatie-Instituut. Deze norm schrijft voor dat gehandicapten overal moeten kunnen komen, bijvoorbeeld door goede parkeervoorzieningen te creëren. Daarnaast is de extra aandacht voor gehandicapte collega's en studenten formeel vastgelegd bij de leidinggevenden en de studieadviseurs.Dit maakt hen niet meer afhankelijk van de goede bedoelingen van derden.

Op 1 februari presenteerde drs. P. J. Schelleman, voorzitter van de WVGUU, de brochure 'Dubbel Werk' aan het College van Bestuur en de Universiteitsraad. Drs. Annie Tummers, voormalig studieadviseur bij de faculteit Rechten, kreeg een onderscheiding voor het feit dat zij in de afgelopen jaren met veel energie is opgekomen voor de belangen van gehandicapte studenten.

Voor meer informatie of het aanvragen van de brochure: Marianne Bast, (030) 253 (4489,M.Bast@bs.uu.nl)

Gewijzigd:Thursday, February 01, 2001 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie