Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer armslag bij ontneming crimineel vermogen

Datum nieuwsfeit: 02-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

02.02.01

Persbericht Ministerraad

Meer armslag voor politie en justite bij ontneming crimineel vermogen

De mogelijkheden om schijnconstructies aan te pakken bij het ontnemen van crimineel vermogen worden verruimd. Daartoe wordt een mogelijkheid geïntroduceerd om gedurende een onderzoek naar het criminele vermogen van een verdachte tijdelijk (conservatoir) beslag te leggen op goederen bij derden. Daarmee kan voortaan beter crimineel vermogen worden ontnomen dat in een schijnconstructie is `verstopt' bij derden. Dat staat in een wetsvoorstel van minster Korthals van Justitie waarmee de ministerraad akkoord is gegaan.

Het beslag kan nu ook gelegd worden op de tegenwaarde van voorwerpen in het geval die voorwerpen bij derden zijn ondergebracht om het verhaal te bemoeilijken en daarna door die derden zijn vervreemd. Het wetsvoorstel vloeit voort uit de evaluatie van de bestaande ontnemingswetgeving. Het bevat voorts een aantal vergemakkelijkingen en verbeteringen ten behoeve van de rechtspraktijk, voornamelijk ten behoeve van het Openbaar Ministerie. Voor de rechter wordt het mogelijk flexibeler te beslissen over de toepassing van vervangende hechtenis als de veroordeelde weigert te betalen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 02-02-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie