Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV vreest fikse belastingaanslag deeltijdwerkers

Datum nieuwsfeit: 03-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

FNV vreest fikse belastingaanslag deeltijdwerkers

De FNV vreest dat tienduizenden mensen volgend jaar een fikse aanslag krijgen van de Belastingdienst. Bij mensen met een kleine baan heerst het misverstand dat zij altijd een formulier voor het uitbetalen van de heffingskorting moeten opsturen naar de Belastingdienst. Wannneer blijkt dat de werkgever al rekening heeft gehouden met de heffingskorting volgt een aanslag van maximaal 3473 gulden. De FNV kreeg de laatste twee weken veel vragen over het nieuwe belastingstelsel.

De problemen houden verband met de invoering van de algemene heffingskorting. Die vervangt in het nieuwe stelsel de tariefgroepen. De heffingskorting van 3473 gulden per jaar wordt automatisch op de loonbelasting in mindering gebracht door de werkgever of uitkeringsinstantie. Ook mensen zonder inkomen - meestal de partner van de kostwinnaar en thuiswerkers zoals alfahulpen - hebben recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting.

Bij een inkomen vanaf 10.000 gulden per jaar ontvangt de werknemer of uitkeringsgerechtigde voldoende om de hele heffingskorting met de (loon)belasting te kunnen verrekenen. In dat geval hoeft er bij de Belastingdienst geen formulier voor deze korting worden ingestuurd.

Het ten onrechte insturen van het formulier Voorlopige Teruggaaf (VT) heeft als gevolg dat de Belastingdienst veronderderstelt dat iemand geen inkomen heeft. In dat geval wordt de volledige heffingskorting door de Belastingsdienst in maandelijkse termijnen uitbetaald. Omdat de werkgever ook al de heffingskorting in mindering bracht op de loonbelasting, ontvangt de werknemer teveel heffingskorting. Dit bedrag moet aan de Belastingdienst worden terugbetaald.

De FNV Belastingservice wijst werknemers met een kleine baan erop dat ze de werkgever kunnen vragen om geen rekening te houden met de heffingskorting. In dat geval krijgen ze de korting via de Belastingdienst uitbetaald en is er geen risico op een extra aanslag. Mensen die minder dan 10.000 gulden verdienen moeten wel een VT-formulier insturen: zij verdienen te weinig om de hele heffingskorting met de loonbelasting te verrekenen. Met een VT-formulier kunnen ze de rest van de korting laten uitbetalen.

De FNV kreeg verder veel telefoontjes van alfahulpen in de thuiszorg. Deze groep heeft een laag inkomen en werkt formeel niet in loondienst. Om hun inkomen op peil te houden hebben alfahulpen toch recht op de volledige heffingskorting. Daarnaast geldt er een speciale vrijstelling. Toch bleken veel alfahulpen en thuiswerkers ten onrechte slechts een paar tientjes aan heffingskorting te ontvangen. Dit komt omdat het inkomen van de alfahulp werd aangemerkt als loon uit een dienstbetrekking in plaats van freelance-inkomen. De alfahulpen lopen hierdoor geld mis omdat de heffingskorting niet volledig door de belastingdienst wordt uitbetaald.

Mensen met een gedeeltelijke WAO-uitkering ontvingen in januari een lager bedrag. Hetzelfde geldt voor WAO'ers die een aanvullend bedrag krijgen van een vroegere werkgever. Volgens de FNV belasten instanties zoals het GAK een gedeelte van de WAO-uitkering tegen een hoger tarief waardoor het netto-inkomen een paar tientjes daalt. Dit nadeel wordt volgend jaar bij de aangifte over 2001 verrekend. De FNV vraagt de instanties die de WAO uitkeren nu al het lagere 'normale' tarief toe te passen.

In totaal belden de afgelopen twee weken zo'n 1800 mensen met de 'loonstrookjeslijn' van de FNV. De meeste werknemers ontvingen hun loonstrook enkele dagen later dan gebruikelijk. Bij grote en middelgrote bedrijven waren er relatief weinig problemen met de salarisbetalingen. Kleine bedrijven hadden meer moeite met de invoering van het nieuwe belastingstelsel. Vaak kregen werknemers dezelfde loonstrook als in december en werd volstaan met een voorschot.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Richard Gielen 06 53 412533


03 feb 01 18:11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie