Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aardbeving Gujarat treft naar schatting 5 miljoen kinderen

Datum nieuwsfeit: 05-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

UNICEF

Unicef: 5 miljoen kinderen slachtoffer aardbeving India

Datum uitgave: 05-02-2001

Alleen al in Kutch dodental geschat op 45.000
EERSTE ONDERZOEK: AARDBEVING GUJARAT TREFT 5 MILJOEN KINDEREN

Den Haag, 5 februari 2001 - De aardbeving in de Indiase deelstaat Gujarat heeft 5 miljoen kinderen onder de 14 jaar getroffen. De helft daarvan verloor familieleden, raakte dakloos, is getraumatiseerd of is anderszins slachtoffer. Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek dat afgelopen week door vijf Unicef-teams in het rampgebied is uitgevoerd. Vier districten (Jamnagar, Kutch, Rajkot en Surendranagar) zijn geconfronteerd met massale vernietiging. Volgens schattingen van de onderzoekers vielen alleen al in het district Kutch 45.000 doden. Naar schatting 8.000 tot 10.000 kinderen in Gujarat verloren hun ouders en verblijven vermoedelijk bij familieleden of bekenden.

Grote zorg is de watervoorziening en het gebrek aan sanitaire voorzieningen. Bijna al het (gechloreerde) drinkwater moet het rampgebied ingevoerd worden. Er zijn praktisch geen toiletten meer en men moet de behoefte doorgaans in de open lucht doen, bovendien zonder mogelijkheden om de handen te wassen. Duizenden dode lichamen bevinden zich nog onder de puinhopen en trekken door de warmte overdag vliegen en ongedierte aan. Er is op korte termijn behoefte aan tankwagens voor drinkwatervervoer, dieselgeneratoren om bestaande waterbronnen opnieuw in gebruik te kunnen nemen en kleine dieselmotoren voor plattelandspompen.

De Unicef-teams constateren bovendien omvangrijke schade aan het onderwijssysteem. Bijna de helft (15.000) van alle basisscholen werd beschadigd. In de vier zwaarst getroffen districten ligt dat percentage nog hoger (55%). Het onderwijs in Gujarat ligt als gevolg van de ramp volledig stil. Om geïmproviseerde onderwijsvoorzieningen te kunnen inrichten zijn op korte termijn tenten, schoolborden, schriften, lesboeken, pennen en extra sanitaire voorzieningen nodig.

Hoewel de Indiase overheid worstelt met de coördinatie van de hulpverlening, is met name de medische hulp goed op gang gekomen, zo constateren de Unicef-teams. De meeste ziekenhuizen en medische posten die de teams bezochten, zijn - dankzij buitenlandse hulp - inmiddels in voldoende mate voorzien van medicijnen en middelen. Inmiddels leveren 572 teams van medische specialisten en 2.361 algemene medische teams hulp. Vooralsnog is er geen toename in diarree en darmontstekingen geconstateerd. Wel is er ter voorkoming van de uitbraak van ziekten op korte termijn 300 ton bleekpoeder, 2 miljoen zakjes met anti-diarreemiddelen en 50 miljoen waterzuiveringspillen nodig.

Unicef Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), die sinds 29 januari gezamenlijk actie voeren voor de aardbevingsslachtoffers. Daartoe is gironummer 555 opengesteld.


* * * * *

Meer informatie: Unicef Nederland, Maarten Bijl (persvoorlichter), telefoon: (070) 333 93 36 / (06) 51282198, of Roy van der Ploeg (persvoorlichter), telefoon: (070) 333 93 32 / (06) 53840098.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie