Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Steeds meer schoolverlaters bedenken zich

Datum nieuwsfeit: 05-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
18

Directie:
voorlichting

Publicatiedatum:
05 02 2001

Status:
informatie

Voortgangsrapportage voortijdig schoolverlaten: Steeds meer uitvallers beginnen toch weer aan een nieuwe opleiding.

In het schooljaar 1999-2000 hebben 39.900 jongeren hun schoolopleiding voortijdig afgebroken. Dit is 3 procent van het totaal aantal deelnemers aan het voortgezet onderwijs (vo) en de beroepsopleidingen en volwasseneneducatie (bve) onder de 23 jaar. Het aantal schoolverlaters is de laatste jaren stabiel, maar het is niet ondenkbaar, zo schrijft minister Hermans van OCenW aan de Tweede Kamer, dat verbeterde registratiemethoden in de komende jaren tot hogere aantallen gaan leiden. Verder blijkt dat bijna de helft van alle voortijdig schoolverlaters in het afgelopen studiejaar toch weer aan een nieuwe opleiding begonnen is.

De voortgangsrapportage voortijdig schoolverlaten bevat gegevens van de 39 gemeenten die de Regionale Meld - en Coördinatiefunctie (RMC) uitvoeren. Daarnaast heeft bureau Sardes de gegevens van 8.000 voortijdig schoolverlaters geanalyseerd. Daaruit blijkt dat 28 procent leerplichtig is, 20 procent partieel leerplichtig en 53 procent niet leerplichtig. Het aantal uitvallers ligt in de bve-sector drie keer zo hoog als in het vo: 6 procent tegenover 2 procent. Belangrijkste oorzaak daarvoor is waarschijnlijk dat bve-leerlingen vaker niet meer leerplichtig zijn. Jongens zijn licht oververtegenwoordigd. Bijna een kwart is in het bezit van een diploma, maar niet op startkwalificatieniveau, en 8 procent is al eens eerder aangemeld als voortijdig schoolverlater. Bijna alle uitvallers (98 procent) worden aangemeld door een onderwijsinstelling.

Leerlingen onder de 23 jaar die het onderwijs verlaten zonder startkwalificatie tellen mee als voortijdig schoolverlater. De startkwalificatie is het niveau dat een leerling moet hebben om verzekerd te zijn van een goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt (niveau 2). Het totale aantal voortijdig schoolverlaters ligt al een aantal jaren rond de 3 procent. Maar het aantal 'herplaatsten', uitvallers die hun opleiding alsnog voortzetten, is aanzienlijk gestegen van 35 procent in het schooljaar 1998-1999 tot 45 procent in 1999-2000.

Op de Lissabon-top van vorig jaar spraken de Europese regeringslieders af te streven naar een halvering van het aantal jongeren zonder startkwalificatie vóór 2010.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie