Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omzet industrie licht gestegen

Datum nieuwsfeit: 05-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Omzet industrie licht gestegen

De omzet van de Nederlandse industrie is in december 2000 met 1 procent gestegen in vergelijking met december 1999. De industriële export steeg met 6 procent. De binnenlandse verkopen zijn daarentegen met 4 procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van het CBS. December telt in 2000 echter vier werkdagen minder dan in 1999. Wel liggen de afzetprijzen flink hoger. Op jaarbasis heeft de industrie de omzet van 1999 ruimschoots overtroffen. In het jaar 2000 bedraagt de industriële omzet 381 miljard gulden (173 miljard euro), ruim 14 procent meer dan in 1999. Deze groei is vooral toe te schrijven aan hogere afzetprijzen.

Groei omzet industrie vlakt in 2000 iets af
In het laatste kwartaal van 1999 en in de eerste drie kwartalen van 2000 boekte de industrie telkens zo'n 15 procent meer omzet dan in het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2000 is de omzetgroei iets teruggelopen en uitgekomen op 11 procent. Dit is vooral te wijten aan de geringe omzetstijging in december 2000. Deze maand telt echter vier werkdagen minder dan december 1999. De negatieve invloed hiervan voor december 2000 bedraagt volgens voorlopige berekeningen van het CBS ongeveer 12 procent. Wel liggen de afzetprijzen ruim 8 procent hoger dan in december 1999. Daarnaast was de omzet in december 1999 relatief hoog.

Aardolie-industrie en chemie meest gestegen
In het jaar 2000 ligt de industriële omzet zo'n 14 procent hoger dan in 1999. Op de buitenlandse markt is de omzet met 18 procent gestegen. De verkopen in Nederland zijn met 10 procent toegenomen. Deze groeicijfers zijn voor ruim driekwart het gevolg van hogere afzetprijzen. De grootste omzetgroei heeft het CBS gemeten bij de aardolie- en chemische industrie. Ook de omzet van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie is fors gegroeid. Bij de aardolie en chemie komt ruim tweederde van de groei uit het buitenland. Bij de metaal, elektro en transport is dit zelfs meer dan driekwart. Alle overige branches van de industrie hebben in 2000 eveneens meer omzet geboekt dan in 1999.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar in waarneming zijn geweest. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. In 2000 telt december vier werkdagen minder en het vierde kwartaal telt drie werkdagen minder dan de overeenkomstige periode in 1999. Het CBS gaat in de loop van 2001 voor de omzetontwikkeling van de industrie ook werkdag- en seizoensgecorrigeerde cijfers berekenen. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat de negatieve invloed van vier werkdagen minder in december 2000 ongeveer 12 procent bedraagt. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie