Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aantal vragen aan Stichting Korrelatie stijgt met 30 procent

Datum nieuwsfeit: 05-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING KORRELATIE

Aantal vragen aan Korrelatie stijgt met 30 procent

Aantal vragen aan Korrelatie stijgt met 30 procent

Korrelatie signaleert een tendens dat mensen actief op zoek gaan naar informatie over gezondheid en welzijn. Het aantal mensen dat met die reden contact zoekt met Korrelatie is in het jaar 2000 sterk gestegen ten opzichte van 1999. In totaal heeft de organisatie het afgelopen jaar 51.587 telefoongesprekken gevoerd en e-mails beantwoord. Dat is 30 procent meer dan in 1999. Korrelatie verwacht dat e-mail en internet een grotere rol gaan spelen op het terrein van gezondheid, zorg en welzijn.

Het aantal informatieve vragen is gestegen van 61 procent in 1999 naar 71 procent in 2000 van het totale aantal telefoongesprekken en e-mailcontacten. Een groeiend aantal informatievragen (40 procent) gaan over ziekte en gezondheid. Onderwerpen zijn onder meer: zwangerschap en seksualiteit, herseninfarct, dementie, reuma, rugklachten e.d. Daarnaast worden veel vragen gesteld over chronische ziekten, de organisatie van de zorg en over behandelingen. Korrelatie ziet dat patiënten vaker zelf op zoek gaan naar aanvullende informatie. Tegelijk is de stijging van 10 procent verklaarbaar door de steeds grotere bekendheid van de wegwijsfunctie van Korrelatie.

Grotere rol internet
De openstelling van het e-mailadres (vraag@korrelatie.nl) heeft gezorgd voor een toename in het aantal klantcontacten. Bijna 2.700 mensen hebben via e-mail hun vraag beantwoordt gekregen. Korrelatie verwacht dat internet een steeds grotere rol gaat spelen bij vragen over gezondheid en welzijn. Sinds januari 2000 is het mogelijk om te e-mailen met Korrelatie. Om deze nieuwe vorm van dienstverlening te optimaliseren, heeft de stichting gelijk een onderzoek gestart. Hieruit blijkt dat e-mail nieuwe doelgroepen bereikt, namelijk jongeren en mannen. Zij blijken eerder en gemakkelijker te communiceren via e-mail dan via de telefoon. Ook Nederlanders in het buitenland maken via e-mail gebruik van de dienstverlening van Korrelatie. De website van Korrelatie, www.korrelatie.nl, ziet het aantal bezoekers toenemen. Zij kunnen op de site zelf zoeken naar informatie over ziekten, gezondheid en welzijn.

Naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid die is gehouden op 10 oktober 2000, zijn door Korrelatie ongeveer 1.800 reacties behandeld. De campagne met het onderwerp 'Is het een dipje of een depressie?' richtte zich op jongeren. Ook hierbij is internet ingezet. Korrelatie voert het beheer over de jongerensite www.zwaarweer.nl. In de eerste drie maanden van zijn bestaan was het aantal pageviews ruim 36.000. Het forum op deze site over depressie werd druk bezocht. Er ontstond een virtuele lotgenoten contactgroep bestaande uit meer dan 600 jongeren die in totaal 5.100 berichten plaatsten op het forum. Korrelatie is van plan een onderzoek te houden naar het effect van het forum op de deelnemende jongeren.

Korrelatie werd in 2000 na 107 tv-programma's van de publieke en commerciële omroepen afgetiteld.

Wegwijsfunctie
Korrelatie 0900-1450 verstrekt inhoudelijke informatie en beschikt over 25.000 adressen van organisaties die verder kunnen helpen zoals patiëntenverenigingen en groepen voor lotgenotencontact. Ook informeert Korrelatie over regelingen en voorzieningen. Korrelatie werkt in toenemende mate samen met organisaties uit de zorg- en welzijnssector. De opgebouwde informatie is een effect van deze samenwerking. De Stichting Patiëntenfonds financiert vanaf 2001 de wegwijsfunctie van Korrelatie.


//
Noot voor redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie