Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overijssel noemt kabinetsplan vuurwerkcontrole onuitvoerbaar

Datum nieuwsfeit: 05-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Overijssel
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

Overijssel noemt kabinetsplan vuurwerkcontrole onuitvoerbaar

De beslissing van het kabinet om de controle van de
vuurwerkopslagplaatsen over te hevelen naar de provincies is slecht gevallen bij de Overijsselse gedeputeerde Herma Nap-Borger. De nieuwe regels zijn volgens haar ,,onuitvoerbaar'', omdat de provincies niet voldoende menskracht, deskundigheid en middelen hebben om de controles uit te voeren.

Nap-Borger voelt zich overvallen door het kabinetsbesluit. Den Haag stippelde het nieuwe beleid geheel in haar eentje uit. ,,Ondanks onze verzoeken om overleg werden wij volledig genegeerd. Overijssel en de andere provincies zijn daarom ook niet te spreken over de manier waarop deze beslissing tot stand is gekomen'', vertelt Nap-Borger.

De gedeputeerde, verantwoordelijk voor onder meer milieu, wil samen met de andere provincies en de VNG zo snel mogelijk overleg voeren met het kabinet. Nap-Borger hoopt het kabinetsbesluit te kunnen veranderen. ,,Niet dat we onze verantwoordelijkheid ontlopen''verklaart ze.

In haar ogen zou het echter beter zijn als de provincies alleen de grote opslagplaatsen gaan controleren. De kleinere en meestal particuliere vuurwerkopslagplaatsen bij gewone winkels moeten in haar ogen dan onder de hoede van de gemeenten blijven vallen. ,,De provincies kunnen niet alle opslagplaatsen controleren'', verklaart Nap-Borger.

Zorgen

De regering besloot eind vorige week dat 'op korte termijn' de provincies de controle van de vuurwerkplaatsen over moeten nemen van de gemeentes. De vergunningverlening en het toezicht vallen voortaan onder de provincies. Nap-Borger maakt zich ondertussen grote zorgen over deze beleidswijziging.

Alleen al in Overijssel liggen er ongeveer vierhonderd opslagplaatsen. Een goed toezicht is alleen mogelijk als de provincies voldoende mensen en materiaal hebben. Dat is echter niet het geval. ,,Net als de andere provincies hebben we niet de mensen, de kennis en het geld om het toezicht goed uit te voeren. Het is niet
verantwoordelijk om op zo'n manier de regels te checken.'' De gedeputeerde maakt zich dan ook grote zorgen over de dreigende situatie.

Liever zou Nap-Borger zien dat de controles geleidelijk naar de provincies overgeheveld worden. Volgens haar moet er een overgangsfase komen, waarin de gemeentes nog 'enige jaren' verantwoordelijk blijven voor het toezicht. ,,Het is voor ons niet haalbaar om op korte termijn de juiste ambtenaren met de juiste kennis aan te nemen. We willen niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid, maar zo kunnen we het toezicht niet regelen.", vindt ze. Nap-Borger is vooral boos op de in haar ogen overhaaste besluiten van minister Pronk (milieu). ,,Wat Pronk doet, kan eigenlijk niet. Overijssel heeft samen met de andere provincies keer op keer bij Pronk aangedrongen op overleg over de toekomstige controle van de vuurwerkopslagplaatsen. Maar hij negeerde ons systematisch. Nu liggen er toch voorstellen op tafel die voor ons gewoonweg onuitvoerbaar zijn'', aldus Nap-Borger.

Bron: team communicatie Petra


© 05-02-2001 Provincie Overijssel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie