Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: inburgeringscursus niet-Europese onderwijsgevenden

Datum nieuwsfeit: 06-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA wil ook inburgeringscursus voor niet-Europese onderwijsgevenden en verpleegkundigen

Tweede Kamerlid Gerda Verburg vindt het prima dat imams en andere geestelijke bedienaren, als categorie van tijdelijk verblijvenden, verplicht worden een inburgeringscursus te volgen. Maar waarom worden alleen zij hiervoor aangewezen, zo vroeg Gerda Verburg zich tijdens het plenair debat over de wijziging van de Wet Inburgering Nieuwkomers. "Waarom ook niet tegelijk bijvoorbeeld onderwijs-gevenden en verpleegkundigen?"

Waarom worden onderwijsgevenden en verpleegkundigen niet verplicht tot cursus?
"Ons ontgaat de logica om te stellen dat aanwijzing van onderwijsgevenden en verpleegkundigen niet aan de orde zou zijn. Juist om het grote maatschappelijke belang te accentueren, zouden deze categorieën naar ons gevoel zonder meer moeten te worden aangewezen, los van arbeidsmarkt-overwegingen. Hier betreft het beroepen waarbij communicatie van cruciaal belang is voor de functie-uitoefening", aldus fractiewoordvoerder Gerda Verburg.

De motivering om verpleegkundigen en onderwijsgevenden niet aan te wijzen is niet echt overtuigend.
Volgens minister Van Boxtel is er op dit moment geen reden om onderwijskundigen in het buitenland te werven. En wat betreft verpleegkundigen zijn er inzak werving buiten de Europese Economische Ruimte specifieke afspraken gemaakt voor de komende jaren.

Deugen afspraken met onderwijsgevenden en verpleegkundigen wel? Maar erg veel succes leveren die afspraken nog niet op, want 10 van de 35 Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen die eind vorig jaar hierheen kwamen zijn alweer ontslagen. Enkelen zijn reeds teruggekeerd. En ook met de Indonesische verpleegkundigen zijn de nodige problemen als het gaat om taal, sociaal-maatschappelijke verhoudingen, omgangsvormen en cultuur.

"Deugen de afspraken dan wel?", wilde Gerda Verburg van de minister weten. "Is het niet eenvoudiger en eenduidiger om ook verpleegkundigen onder de Wet Inburgers Nieuwkomers-verplichting te brengen?". De Tweede Kamerfractie wil dat ook verpleegkundigen en onderwijsgevenden verplicht een inburgeringscursus volgen.

De hele bijdrage van Gerda Verburg kunt u hiernaast downloaden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie