Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UvA: Subjectiviteit in Hollywood films

Datum nieuwsfeit: 06-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Subjectivity in the New Hollywood Cinema: Fathers, Sons and Other Ghosts

Datum dinsdag 06-02-2001
Tijd 10:00 uur

Promovendus mw. S. Vojkovic

Promotor mw. prof. dr. M. Bal.

In deze analyse van nieuwe Hollywood-films wordt getoond hoe effectief mythes en symbolen zijn in de vorming van een visie op de wereld. Volgens de promovenda hebben deze films, in tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht, juist wel een geperfectioneerde vertelstrategie ontwikkeld. De vertelling beweegt zich in meerdere lagen in een interactie van frames, shots en subjectiviteit. De beweeglijkheid van de subjectiviteit wordt geanalyseerd. De theorie van Mieke Bal en de ideeën van Jacques Derrida over de manier waarop subjectiviteit gestructureerd, geherstructureerd en gedeconstrueerd wordt vormen hiervoor het uitgangspunt. Een gemeenschappelijk kenmerk van de meeste films blijkt daarbij de reconstructie te zijn van de heersende belangen in de Westerse cultuur, zoals de vader-zoon relatie. Het voortdurend bezig zijn met het herstel van het mannelijk subject en het opnieuw opbouwen van de vader is een teken van Hollywoods drang om de patriarchale orde te bevestigen en de overheersende positie van de man te waarborgen.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie