Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe bomen langs weg Norg-Roden

Datum nieuwsfeit: 06-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Drenthe
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Drenthe

Nieuwe bomen langs weg Norg-Roden
Oude bomen moeten wijken voor verkeersveiligheid

Assen, 6 februari 2001
Persberichtnummer 01-008Gedeputeerde staten van Drenthe vragen bij de gemeente Noordenveld een vergunning aan voor het kappen van bijna 40 bomen. Het gaat om een bomenrij (± 35) en enkele alleenstaande bomen langs de provinciale weg N373 (Norg-Roden) tussen het Lieverse Diep en de weg naar Alteveer.
Aan de beslissing is een uitvoerige afweging van landschapsaspecten tegen verkeersveiligheidsaspecten voorafgegaan. De kapactie is nodig omdat het de enige manier is om de weg duurzaam veilig te kunnen inrichten. Op het traject zijn de afgelopen jaren 14 ongelukken gebeurd, waarvan 6 een duidelijke relatie hebben met de bomen langs de smalle weg. Om de verkeersveiligheid te verbeteren wil de provincie de weg naar een minimale breedte van 5.80 meter brengen. Dat is in overeenstemming met de richtlijnen die elders in de provincie gehanteerd worden.

De hele N373 is in het Provinciaal Verkeer- en Vervoersplan aangewezen als erftoegangsweg; dat wil zeggen zonder stroom- of ontsluitingsfunctie. Met uitzondering van bovengenoemd wegvak is de hele weg ook zo ingericht.
Het meest zuidelijke traject, vanaf het Lieverse diep tot ongeveer 500 meter noordwaarts, is slechts 5,20 meter breed en heeft aan beide zijden bomen vlak langs de weg. Hier wil de provincie de westelijke bomenrij tussen het fietspad en de weg kappen en iets verderop in dezelfde strook vervangende bomen planten. Zo ontstaat een uniform wegbeeld en verbetert ook het overzicht voor het verkeer dat vanuit Steenbergen de weg opkomt. Het middengedeelte (± 300 meter van de Markeweg tot aan het bosje), waar maar aan één zijde van de weg bomen staan, gaat de provincie aan de andere kant van de weg ook een bomenrij aanplanten om een evenwichtig beeld te krijgen.
Het noordelijk deel van het traject is op gelijke breedte te brengen aan de oostkant. Daarvoor moeten enkele solitaire bomen gekapt worden.

Gedeputeerde staten zijn zich bewust van het landschapsbelang dat bij deze beslissing meespeelt. Het feit dat de kwaliteit van de te kappen bomen nu al te wensen overlaat, maakte de beslissing iets eenvoudiger. De bomen zijn - net als de meeste bomen langs provinciale wegen - vlak na de Tweede Wereldoorlog aangeplant en hebben in de loop der tijd veel schade ondervonden van het verkeer. De herplant van de bomenrij is daarmee een diepte-investering. Dergelijke dilemma's kunnen, gezien de situatie van de Drentse wegen, vaker voorkomen. Daarom hebben GS een afwegingsmodel opgesteld, waarin alle alternatieven zijn opgenomen, die in vergelijkbare situatie aan de orde zijn. De provincie gaat het model gebruiken bij toekomstige beslissingen.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: (communicatie@drenthe.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie