Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Friesland stemmen in met notitie Kwaliteit in handhaving

Datum nieuwsfeit: 06-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Friesland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Friesland

Persberichten

GS stemmen in met handhavingsnotitie

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben vandaag ingestemd met de notitie Kwaliteit in de handhaving; handhaving op maat, handhaving op essenties . De notitie beschrijft hoe GS via zogenaamd slim toezicht een kwaliteitsslag in de handhaving willen maken. Slim toezicht is erop gericht om via prioritering de handhavingstijd daar in te zetten waar dat het meest nodig en effectief is. Om tot een verantwoorde prioritering te komen zullen GS per bedrijf een toezichtsplan opstellen waarin de handhaving op maat geregeld wordt.

Slim toezicht
Omdat de provincie niet continu haar bedrijven kan controleren zal er een prioritering in de handhavingsinspanningen plaatsvinden. Daarbij krijgt ieder bedrijf de handhavingsaandacht die het verdient. Concreet betekent dit dat goed presterende bedrijven, met aangetoonde goede kwaliteitssystemen en goede naleving van de milieuvergunning, een andere handhavingsprioriteit krijgen dan de gemiddelde of matig presterende bedrijven. Complexe bedrijven (met veel vergunningplichtige activiteiten) blijven ongeacht goede naleving of kwaliteitssystemen altijd speciale handhavingsaandacht krijgen.

Toezichtsplannen
GS zullen binnen drie jaar voor al haar bedrijven (± 230) een toezichtsplan opstellen. Een toezichtsplan is een op maat gesneden plan waarin o.a. systematisch per bedrijf de vergunningssituatie, relevante wet- en regelgeving en de handhavingsstrategieën zijn geregeld. Hierdoor ontstaat er een zekere waarborg in de handhavingskwaliteit maar kan ieder plan daarnaast ook uitstekend als plannings- of overdrachtsdocument gebruikt worden.

Milieuscore
Om de handhavingsprioriteit per bedrijf goed te bepalen is er een milieuscore ontwikkeld waarbij een bedrijf goed, gemiddeld of slecht kan scoren. Om tot de juiste score te komen wordt ieder bedrijf op een zestal onderdelen beoordeeld. Deze onderdelen zijn: het aantal overtredingen, het aantal bestuursrechtelijke maatregelen, het aantal gegronde klachten, het (meld)gedrag bij incidenten of storingen, of er aan bedrijfsinterne milieuzorg wordt gedaan en hoe de inspecteur het bedrijf beoordeelt.
Ieder jaar worden de bedrijven geëvalueerd en wordt er bekeken of een bedrijf beter of slechter heeft gepresteerd. Uiteraard passen we onze handhavingsinspanningen daarop aan. De milieuscore wordt ieder jaar opnieuw in het toezichtsplan vastgelegd.

Een exemplaar van de notitie kunt u aanvragen bij Communicatie & Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. 058 29 25 524.

Nummer: 014
Datum: 6 februari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie