Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Recycling Wit- en bruingoed doorslaggevend succes

Datum nieuwsfeit: 06-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NVMP

Recycling Wit- en bruingoed doorslaggevend succes

Zoetermeer, 6 februari 2001

RECYCLING WIT- EN BRUINGOED DOORSLAGGEVEND SUCCES

Minister van VROM tevreden met inzamel- en recyclingresultaten van de Nederlandse Vereniging Verwijdering Metalektro Producten

De inzameling en recycling van elektrische huishoudelijke apparatuur is een doorslaggevend succes. In twee jaar tijd heeft het inzamel- en verwerkingsysteem van de NVMP de hoogst haalbare (100%) cijfers bereikt voor koelkasten en TVs. Ook het resultaat van de kleinere producten (radios, videorecorders, stofzuigers en koffiezetters) die pas sinds één jaar worden ingezameld, valt niet tegen (46% van de maximaal haalbare afdanking). Daarmee is door de NVMP in het afgelopen jaar ruim 58 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten opgehaald en gerecycled.

In opdracht van het Ministerie van VROM heeft het bureau Berenschot een onderzoek verricht naar de doelmatigheid van de verwijderingstructuur in het eerste jaar, 1999. Gezien de korte voorbereidingstijd loopt het systeem, volgens Berenschot, boven verwachting. Achteraf kan worden geconstateerd dat de ramingen voorzichtig zijn geweest en de kosten beperkt zijn gehouden, hetgeen heeft geleid tot fondsvorming. Daaruit worden behalve de toekomstige verwerking ook gemeentelijke inzamelprojecten gefinancierd. Volgens Berenschot is de doelstelling in kwalitatieve zin bereikt; qua aantallen kan het systeem nog worden verbeterd. Alle producenten/importeurs, gemeenten alsmede de detailhandel zijn aangesloten bij het systeem en tevreden over de huidige werkwijze, constateren de onderzoekers.

Het Nederlandse inzamelsucces staat model voor nieuwe Europese regelgeving, die thans door het Europese Parlement wordt behandeld. Daardoor worden alle lidstaten van de Europese Unie verplicht een dergelijke wetgeving in te voeren.

Ook Minister Pronk van VROM heeft zijn tevredenheid over de resultaten van de NVMP in een brief betuigd. Hij constateert dat het NVMP-systeem goed functioneert en wenst dit ook in de toekomst zo te houden. Voor de financieringswijze heeft hij, vooruitlopend op de Europese besluitvorming, zijn voorkeur uitgesproken voor een omslagstelsel.

De hoogte van de verwijderingsbijdrage staat op dit moment ter discussie. Verwacht mag worden dat nog dit jaar de verwijderingsbijdrage op verschillende producten verlaagd zal worden.

Achtergrondinformatie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie