Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Betaalde bijbaan nog steeds belangrijk voor studenten

Datum nieuwsfeit: 06-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 6 februari 2001

Afdeling Communicatie

Staven, Diensten, Bedrijven en Voorzieningen Persbericht

Voorzieningen
Staven van het CvB
Diensten en bedrijven
met o.a.:
Dienst Communicatie en Marketing
Overige

Uitkomsten Nijmeegse algemene studentenenquête 2000: BETAALDE BIJBAAN NOG STEEDS BELANGRIJK VOOR STUDENTEN

Studenten besteden gemiddeld 30 uur per week aan hun studie en werken daarnaast gemiddeld 5,7 uur. Studenten van de medische en de bètafaculteit besteden beduidend meer tijd aan hun studie (respectievelijk 37 en 38 uur per week) dan de overige studenten. Rechtenstudenten hebben met 26 uur de kortste studieweek. Deze gegevens komen uit de Algemene Studentenenquête 2000, een onderzoek onder 1500 studenten van de KU Nijmegen naar hun tijdsbesteding en financiële situatie. De enquête wordt jaarlijks door het IOWO verricht in opdracht van de Dienst Studentenzaken.

Stijging uren betaald werk vermindert studietijd Het merendeel van de studenten heeft een bijbaan (78%, was in 1999 nog 75%). Studenten die veel betaald werken, besteden minder tijd aan hun studie. De totale tijd die ze aan studie en werk besteden is sinds 1998 stabiel. De stijging van het aantal uren dat wordt gewerkt (in 1998 4,5 uur per week) gaat dus ten koste van de studie. De enorme daling vorig jaar van de deelname aan vrijwilligerswerk heeft zich niet doorgezet. In 2000 was eenderde van de studenten actief als vrijwilliger.

Inkomen
De modale Nijmeegse student1 heeft gemiddeld 1344 gulden per maand te besteden. De afgelopen vijf jaar is het gemiddeld studenteninkomen telkens met zo'n 7% per jaar gestegen. Ondanks die inkomensstijging heeft nog steeds 38% een inkomen dat lager is dan het normbedrag van het ministerie van OC&W. Studiefinanciering vormt echter een steeds minder groot aandeel van het studenteninkomen (44%, terwijl dit in 1996 nog op 52% lag). Eigen inkomsten uit betaald werk en de ouderbijdrage worden steeds belangrijker. Slechts 15% heeft een aanvullende rentedragende lening.

Woonlasten
Gemiddeld besteden uitwonende studenten 485 gulden per maand aan woonlasten. Omdat het inkomen van studenten de laatste jaren sneller stijgt, is het percentage dat aan woonlasten wordt besteed gedaald van 37% in 1997 tot 34% in 2000.

Internet
Het aantal studenten met een internetaansluiting is afgelopen jaar gestegen van 22% naar 33%. Koplopers zijn de bètastudenten, waarvan maar liefst 44% internet heeft. Studenten met een internetaansluiting zijn gemiddeld 5,6 uur per week aan het internetten. Het computerbezit onder studenten ligt zeer hoog: bijna 80% van de studenten heeft een eigen computer op het studieadres (vorig jaar 74%).


1Een modale student doet een voltijd opleiding, is uitwonend en jonger dan 27 jaar, ontvangt studiefinanciering en heeft buiten studiefinanciering, ouderlijke bijdrage of werk geen inkomstenbronnen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie