Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Hart- en vaatziekten en cholesterolverlaging

Datum nieuwsfeit: 07-02-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in februari 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Woe 07-02-2001 Hart- en vaatziekten en cholesterolverlaging 13:30 uur Mw. drs. T.J. Smilde (Medische
Wetenschappen)
Titel proefschrift: Non-invasive measurements of atherosclerosis in patients at risk of

cardiovascular disease. Effects of intervention. Promotor: Prof.dr.
A.F.H. Stalenhoef
Copromotores: Dr. J.J.P. Kastelein
(UvA)
Dr. H.
Wollersheim

Hart en vaatziekten worden in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door aderverkalking. Met behulp van echografie (een onschadelijke, niet pijnlijke techniek die gebruik maakt van ultrageluid) is het mogelijk aderverkalking te meten voordat patiënten klachten hebben. Dit biedt de mogelijkheid risicofactoren (zoals verhoogd cholesterolgehalte) te behandelen. Uit het onderzoek van mw. drs. Smilde bleek dat bij patiënten met een erfelijk verhoogd cholesterolgehalte het bepalen van de vaatwanddikte goed mogelijk is. Zij hebben ook een sterk verhoogd risico op hart en vaatziekten. Daarom moeten ze levenslang behandeld worden met cholesterolverlagende middelen. Een van de onderzoeken in dit proefschrift, in samenwerking met het AMC te Amsterdam, richtte zich op de vraag of een sterke (agressieve) cholesterolverlaging effectiever en veiliger zou zijn dan de tot nu toe gegeven standaardbehandeling. De agressieve behandeling met atorvastatine gaf een afname van de vaatwandverdikking (aderverkalking), terwijl de standaardbehandeling nog steeds een geringe toename van de vaatwanddikte liet zien. Deze gunstige verandering werd gezien in de meerderheid (66%) van de met atorvastatine behandelde patiënten. Beide behandelingen werden evengoed verdragen.
Tineke Smilde ('s Hertogenbosch) werkt sinds 1 december 2000 als internist in het Bosch Medi- centrum te
's-Hertogenbosch. E-mail: (t.smilde@worldonline.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie