Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kok, De Grave en Herfkens op bezoek bij UNMEE in Ethiopië

Datum nieuwsfeit: 07-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensiePersberichten


Hoog bezoek voor UNMEE

07-02-2001

Minister-president Wim Kok, minister Frank de Grave, minister Eveline Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking en de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Cees van Duyvendijk brengen een bezoek aan de Nederlandse manschappen van UNMEE, gelegerd in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea. Het viel de bewindslieden op dat er een ontspannen sfeer heerst in het gebied. "Dit tekent de relatie tussen de Nederlandse militairen en de lokale bevolking. Dat is precies waar het om gaat. Door de aanwezigheid van UNMEE, zelfs op deze afgelegen plek, krijgen de mensen vertrouwen in het vredesproces", zegt minister Frank de Grave. Minister-president Kok was onder de indruk van hetgeen tot nu is gerealiseerd.

De Centrale Sector die wordt ingenomen door het Nederlands-Canadese bataljon, beslaat hemelsbreed zo'n 250 kilometer. Over de weg, met volstrekt onbegaanbare geitenpaden waar zelfs Landrovers moeite mee hebben, neemt een patrouillerit van 100 kilometer minstens vijf uur in beslag. Het nomadendorp Bada is vanwege zijn strategische ligging uitverkoren als pelotonspost. De Bravo-compagnie in Adigrat levert bij toerbeurt een van haar drie pelotons, die om de twee weken door de lucht worden afgelost. De vier Chinooks van de Koninklijke Luchtmacht hebben zich in korte tijd onmisbaar gemaakt in het onherbergzame gebied.
Vandaag (woensdag) bezoeken minister De Grave en de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten de Charlie-compagnie in May Mine. De overige delegatieleden bezoeken een vluchtelingenkamp. Vanavond keert men terug in Nederland.

Akkoord
Tijdens hun bezoek spraken de Nederlandse bewindslieden ook met regeringsvertegenwoordigers van zowel Ethiopië als Eritrea. Daarbij werd het belang benadrukt van goede afspraken over de in te richten bufferzone tussen beide landen. Eritrea en Ethiopië hebben hierover dinsdag in de Keniase hoofdstad Nairobi een akkoord gesloten. In de zone moeten 4200 VN-militairen, onder wie 1100 Nederlandse worden gestationeerd. (Foto: Remco Schoonderwoerd - CAVDKM)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie