Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schiedam krijgt geld voor restauratie Grote Kerk

Datum nieuwsfeit: 07-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Schiedam krijgt geld voor restauratie Grote Kerk
In Schiedam is verheugd gereageerd op de beslissing van staatssecretaris Rick van der Ploeg om 4,9 miljoen gulden beschikbaar te stellen voor de restauratie van de Grote of St. Janskerk. Hiermee kan een omvangrijk herstelplan worden uitgevoerd. Vooral de kap moet dringend worden hersteld. De bonte knaagkever heeft de balken aangetast. Zodanig dat de constructie van de kerk in gevaar komt.
Voor de restauratie is een totaalbedrag benodigd van 7,3 miljoen gulden. De bijdrage van het Rijk betekent dat het herstel nu kan beginnen. Voor het resterende bedrag worden andere fondsen aangesproken.

fotografie Jan van der Ploeg Het Rijk heeft in totaal 200 miljoen beschikbaar gesteld om de restauratieachterstand bij zogenoemde kanjermonumenten in heel het land aan te pakken. Kanjermonumenten zijn omvangrijke en complexe rijksmonumenten met een grote cultuurhistorische waarde, die dringend aan restauratie toe zijn. Verder uitstel van restauratie leidt tot grote vervolgschade en hoge kosten.
Behalve de Grote of St. Janskerk had Schiedam nog drie "kanjers" voorgedragen: het Stadhuis aan de Grote Markt, het Stedelijk Museum aan de Hoogstraat en de St. Jacobuskerk in Kethel-Kerkbuurt. Helaas is voor deze monumenten geen extra geld beschikbaar gesteld, althans niet op dit moment. Schiedam bekijkt nu hoe toch ook deze kanjers kunnen worden hersteld.

Staatssecretaris Rick van der Ploeg kwam onlangs zelf naar de Grote Kerk om zich door onder andere wethouder Peter Groeneweg te laten informeren over de noodzaak tot restauratie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie