Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kasteel Oud Wassenaar in de prijzen

Datum nieuwsfeit: 08-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Wassenaar
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Wassenaar

Kasteel Oud Wassenaar in de prijzen

Kasteel Oud Wassenaar heeft 5.424.099 miljoen gulden van het rijk uitgekeerd gekregen om het exterieur van één van Wassenaars fraaiste monumenten grondig aan te pakken. Het gebouw wordt weer in oude luister hersteld. Het gemeentebestuur van Wassenaar is zeer ingenomen met deze kanjer subsidie, die Staatssecretaris Rick van der Ploeg kortgeleden in het Haags Vredespaleis bekend maakte. Het rijk heeft in totaal 200 miljoen gulden beschikbaar gesteld om de restauratieachterstand bij de zogeheten kanjermonumenten aan te pakken. Ruim 50 kanjer monumenten vielen daarbij in de prijzen, waarvan ruim 5 miljoen gulden voor Wassenaar.

Kasteel Oud Wassenaar ligt in een fraai landschappelijk park en in 1876-1879 in opdracht van C. J. Oudermeulen, opperstal- meester in buitengewone dienst van Koning Willem III en tot stand gekomen naar ontwerp van C. Muysen. Het is één van de rijkste neorenaissance landhuizen van ons land, waarvan het in -en exterieur grotendeels bewaard is gebleven. De eerste plannen voor restauratie stammen reeds uit 1986. Toen ook werd de Monumentenstichting Kasteel Oud Wassenaar in het leven geroepen. Ook de Rijksdienst voor de Monumentenzorg constateerde dat een omvangrijk herstel noodzakelijk is. Veel achterstallig onderhoud, natuursteen dat afbrokkelt en kap - en gootlekkages. Uiteraard is ook het interieur minstens zo belangrijk om onder handen te nemen. Het herstel richt zich in eerste instantie op het exterieur. Reeds in '96 werd door de gemeente een aanvraag voor subsidie ingediend, maar deze werd helaas niet gehonoreerd. De bouwkundige staat is steeds verder achteruit gegaan. De totale restauratiekosten zijn op dit moment begroot op 7.748.713 miljoen gulden. Op 1 april gaat de restauratie van start en zal ongeveer twee jaar in beslag zal nemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie