Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen GroenLinks over Nederlander in voorarrest in Rusland

Datum nieuwsfeit: 08-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 8 februari 2001 10:37
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nederlanderin voorarrest in Rusland

( 8 februari 2001)

Kamervraag
Vragen van het lid Halsema aan de minister van Justitie


1. Wist u dat de Nederlander (tevens Russisch staatsburger) Alexei Alexejevitsj Panov (geb. 16 juli 1981 te Moskou) in november van het vorig jaar in Moskou is gearresteerd wegens het voorhanden hebben van 30 tabletten LSD en dat hij sindsdien in voorarrest zit in de gevangenis "Boetirka" te Moskou? Weet u dat dhr. Panov met psychische problemen kampt?


2. Heeft u er een verklaring voor dat het Bureau Internationale Rechtshulp in Strafzaken van het Ministerie van Justitie geen initiatief zal nemen tot overname van strafvervolging, omdat deze ervan uitgaat dat Rusland een verzoek met die strekking moet doen? Weet u dat de Russische autoriteiten van mening zijn dat het initiatief bij de Nederlandse autoriteiten moet liggen en zij derhalve evenmin initiatief nemen?


3. Bent u het met ons eens dat u in de gelegenheid bent een verzoek te doen tot overname van de strafvervolging? Zo ja, kunt u dit op zeer korte termijn doen, aangezien de strafzitting in Moskou vermoedelijk eind februari zal plaatsvinden en een mogelijk verzoek tot overname van de executie van het strafvonnis zal stuiten op het ontbreken van een verdrag? Indien u niet tot overname bereid bent, op welke wijze gaat u dan een oplossing bewerkstelligen?


4. Kunt u aangeven hoe het BIRS in het algemeen handelt indien Nederlandse staatsburgers in het buitenland in voorarrest zitten? Wordt er door het BIRS wel eens overname van strafvervolging verzocht aan autoriteiten van een land dat partij is bij het Europees rechtshulpverdrag zoals Rusland? Zo ja, in welke gevallen wordt een dergelijk verzoek gehonoreerd?

5. Bent u bereid om, in het belang van de verdachte, een actiever beleid te gaan voeren inzake het verzoeken om overname van de strafvervolging? Zo nee, waarom niet?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie