Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste resultaten van Eurobarometer-enquête 54

Datum nieuwsfeit: 08-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/01/179

Brussel, 8 februari 2001

Eerste resultaten van Eurobarometer-enquête 54 (najaar 2000)

Eurobarometer-enquête 54 (november/december 2000, meer dan 16.000 geënquêteerde burgers van de Europese Unie) duidt op een algehele stabiliteit van de belangrijkste indicatoren en bevestigt dat de Europese burger optimistisch is wat de ontwikkeling van de werkgelegenheid betreft. Bovendien is een kleine verbetering van het imago van de Commissie vastgesteld gedurende het laatste semester.

De eerste resultaten van Eurobarometer-enquête 54 (de complete versie zal in april gereed zijn) geven aan dat:

* de meeste geënquêteerden positief staan tegenover het lidmaatschap van de Europese Unie. 50% van de burgers vindt het lidmaatschap een goede zaak (+1% ten opzichte van voorjaar 2000), terwijl 14% het lidmaatschap niet steunt. In alle lidstaten is het aantal voorstanders groter dan het aantal tegenstanders en het aantal voorstanders neemt toe in vier lidstaten: Duitsland (+7% in zes maanden), Oostenrijk (+5%), Luxemburg (+4%) en het Verenigd Koninkrijk (+3%). In Luxemburg, Ierland en Nederland is de steun voor het lidmaatschap het grootst. Wat de vraag betreffende de voordelen van het lidmaatschap betreft, blijven de antwoorden onveranderd: 47% van de burgers denkt dat hun land er beter van is geworden, terwijl 32% een tegenovergestelde mening heeft.
* het percentage mensen met vertrouwen in de Commissie in het najaar van 2000 46% bedraagt; in het voorjaar van 1999 was dat 40% en bij de vorige Eurobarometer-enquête 45%. In Spanje (+6%), Italië (+3%) en Luxemburg (+3%) is er sprake van een grote toename ten opzichte van het vorige semester. In acht lidstaten bedraagt het percentage mensen met vertrouwen in de Commissie meer dan 50.
* 55% van de Europese burgers de euro steunt, terwijl 37% tegen is. De steun is het grootst in Italië, Luxemburg, België, Griekenland, Ierland, Spanje en Nederland. De publieke opinie in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Finland blijft in meerderheid tegen de euro.

* ook wat de werkgelegenheidssituatie betreft, de Europeanen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. 30% van de burgers denkt dat de werkgelegenheidssituatie zich zal verbeteren in 2001 (+4% in een jaar), terwijl 23% verwacht dat de situatie zich zal verslechteren (-5%). De lidstaten waar men in verband met dit vraagstuk het meest optimistisch is, zijn Finland, Zweden en Ierland.

* de meeste Europeanen voorstander zijn van de uitbreiding van de Unie met nieuwe lidstaten: 44% van de geënquêteerde burgers zegt voor de uitbreiding te zijn; 35% is tegen. In Griekenland, Italië, Spanje, Denemarken en Zweden is de steun voor de uitbreiding het grootst. In het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Frankrijk is het aantal voorstanders het kleinst.

* de Europeanen, zoals verwacht, steun blijven geven aan een gemeenschappelijk buitenlands beleid (65% tegen 20%), alsmede aan een gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (73% tegen 15%).

Cfr the main findings of the Eurobarometer 54:
europa.eu.int/comm/dg10/epo

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie