Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

WAO-risico metaalwerknemers 'onacceptabel'

Datum nieuwsfeit: 08-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

WAO-risico metaalwerknemers `onacceptabel`
publieksinfo - (publieksinfo@fnv.nl)

Werknemers in de metalelektro lopen een onacceptabel risico op arbeidsongeschiktheid. FNV-voorzitter De Waal wil de miljardenreserves in de sociale fondsen gebruiken voor het WAO-beleid.

Werknemers in de metalelektro lopen volgens FNV Bondgenoten een bovengemiddeld kans om in de WAO te komen. Ondanks het personeelstekort raakt jaarlijks 1,4 procent van de werknemers arbeidsongeschikt. Bij grote bedrijven in de sector loopt de uitval op tot zo`n 5 procent. Een onacceptabel risico, aldus FNV Bondgenoten.

Officieel geeft het GAK geen cijfers over de WAO-instroom per bedrijf. Maar bestuurder Jan Berghuis van FNV Bondgenoten kon er toch een blik op werpen. Berghuis reageerde geschrokken: `Misschien moeten we eens op de werkvloer kijken waar de werkelijke oorzaken liggen.`

De vakbondbestuurder verwijt de metaalwerkgevers `bergen boter op het hoofd` te hebben wanneer ze over de hoge WAO-instroom klagen. Ze ontkennen daarmee hun eigen verantwoordelijkheid. `Als je 30 jaar in de metaalelektro werkt, heb je haast 50 % kans om in de WAO te komen.`

Uit de GAK-cijfers blijkt dat van elke 10 nieuwe WAO'ers er 7 uitvallen door psychische klachten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. In 20% van die gevallen gaat het om rugklachten.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal stelt voor om de miljardenreserves in de sociale fondsen in te zetten bij de aanpak van de WAO.

8 februari 2001

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?
Check: www.fnv.nl/tijd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie