Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanleg busstroken gemeente Den Bosch

Datum nieuwsfeit: 08-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente 's-Hertogenbosch
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente 's-Hertogenbosch

Aanleg busstroken Hambakenweg, Orthenseweg en Aartshertogenlaan

do 08 februari 2001

In april 2001 wordt gestart met de aanleg van busstroken langs de Hambakenweg. Ook de Orthenseweg (gedeeltelijk) en de Aartshertogenlaan komen aan de beurt. Dit heeft de gemeenteraad september vorig jaar besloten. In het nieuwe beleidsplan Verkeer en Vervoer "s-Hertogenbosch bereikbaar" is als ambitie aangegeven om de groei van de automobiliteit binnen aanvaardbare grenzen te brengen. Dit vertaalt zich onder meer in de keuze voor een zogeheten verbindend snel openbaar vervoersysteem. Een nadere uitwerking, genoemd in hetzelfde beleidsplan, is de realisatie van eigen infrastructuur voor het openbaar vervoer, middels vrijliggende busbanen of busstroken. Daarmee kan de reistijd worden verminderd.

De kosten voor aanleg van de busstroken bedragen 3.100.000,00 ( 1.406.718,67). Vanwege het belang dat aan stimulering van het openbaar vervoer gebruik wordt gehecht, is door de provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een subsidie voor deze projecten verstrekt van 2.800.000,- ( 1.270.584,61).

Busstroken Hambakenweg en Orthenseweg

Uit rijtijdmetingen van de BBA is naar voren gekomen dat met name in de spits en op zaterdagen de bussen op het traject Hambakenweg-Orthenseweg regelmatig vastlopen. In de huidige situatie zijn op dit traject behalve in de verkeersregelingen geen aparte bus-voorzieningen aanwezig. De nieuwe busstroken komen te liggen tussen de noordelijke en zuidelijke aansluiting van Het Wielsem op de Hambakenweg. Ook komt er op de Orthenseweg richting Centraal Station een busstrook te liggen. Die begint voor het kruispunt met de Aartshertogenlaan en eindigt voor het kruispunt met de Vogelstraat. De busstroken komen aan de zijkanten van de weg te liggen, direct naast de rijbanen voor het autoverkeer. Om de busstroken te kunnen inpassen, worden de middenberm en de rijstroken voor het autoverkeer van de Hambakenweg versmald.

Aartshertogenlaan

Ook op de Aartshertogenlaan ondervindt het busverkeer regelmatig problemen. Zo blijkt uit metingen. Het oostelijk deel van de Aartshertogenlaan is daarom reeds voorzien van busstroken. De nieuwe busstroken komen te liggen tussen het kruispunt met de Orthenseweg en de kruising met de Rompertsebaan. De stroken komen ook hier aan de zijkant van de weg te liggen, tegen de rijstroken van het autoverkeer aan. De oversteek ter hoogte van de P. van Osstraat wordt verplaatst naar de J. van Oudenhovenstraat. Om deze oversteek voor de voetgangers te verbeteren, wordt deze voorzien van een verkeerslichtinstallatie.

Uitvoering

Het is de bedoeling om de werkzaamheden voor de aanleg van de busstroken in april 2001 starten. De voorbereidende werkzaamheden zijn reeds begonnen. Deze bestaan uit het verplanten van bomen langs de Hambakenweg. Die worden verplaatst naar de middenberm. Het verplaatsen van de bomen neemt naar verwachting drie weken in beslag, afhankelijk van het weer en de ligging van kabels en leidingen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie