Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Luchtmacht treedt officieel toe tot de European Air Group

Datum nieuwsfeit: 08-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensiePersberichten


European Air Group

Luchtmacht treedt officieel toe tot de European Air Group

05-02-2001

DV/PB27

In het bijzijn van de Minister van Defensie, mr. F.H.G de Grave, treedt Nederland op 8 februari a.s. toe tot de European Air Group (EAG). De toetredingsceremonie zal plaatshebben op het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht te Den Haag. Het verband is in 1995 opgericht door de Britse en Franse luchtmachten en heeft tot doel samenwerking op het gebied van luchtoperaties tussen de deelnemende landen te bevorderen. Op dit moment ligt het zwaartepunt van de samenwerking op het gebied van luchttransport en tankeroperaties. Naast Nederland maken Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Italië en België deel uit van de EAG. Het hoofdkwartier van de EAG is gevestigd in High Wycombe in Engeland en staat onder leiding van een Britse Air Marshall.

Voorafgaand aan de toetredingsceremonie bespreken de bevelhebbers van de EAG-luchtmachten - onder leiding van de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal D.L. Berlijn - de uitkomsten van de European Air Lift Study. In deze studie is onderzocht hoe het Europese tekort aan luchttransport- en tankercapaciteiten kan worden aangepakt. Uit het onderzoek is gebleken dat intensievere samenwerking tussen de EAG-landen tot een efficiënter gebruik leidt van de luchttransport- en tankercapaciteit van de bij de EAG aangesloten landen. Er wordt voorgesteld om te komen tot de oprichting van een permanente gezamenlijke luchttransport- en tankercoördinatiecel. Nederland heeft de vliegbasis Eindhoven als is één van de mogelijke lokaties voor deze coördinatiecel voorgesteld.

Op de bijeenkomst van 8 februari a.s. ondertekenen de bevelhebbers van de EAG-luchtmachten tevens het Air Transport and Refuelling Exchange of Services (ATARES) verdrag. Hierdoor is het mogelijk om met - in principe - gesloten beurzen, luchttransport- en tankercapaciteit tussen de EAG-landen te delen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie