Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internet Providers roepen 2001 uit tot 'Jaar van de Privacy'

Datum nieuwsfeit: 08-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

Den Haag, 8 februari 2001

Internet Providers: "2001, Jaar van de Privacy"

De branchevereniging van Nederlandse Internet Providers, NLIP, heeft het jaar 2001 uitgeroepen tot het Jaar van de Privacy. Gezamenlijk bedienen de leden van de NLIP ongeveer 80% van internettend Nederland.

Steeds meer consumenten beschikken over een internetaansluiting. De Internet Service Provider geeft aan zijn abonnee via kabel, telefoonlijn of andere infrastructuren toegang tot het internet. Hierdoor kan de abonnee gaan surfen op het web, email sturen en ontvangen, nieuws gaan bekijken, enzovoort. Dat zijn overigens activiteiten waarop de Provider inhoudelijk geen invloed heeft.

Voor het goed laten verlopen van die toegang tot het internet of tot internetdiensten, hebben de Providers gegevens nodig van hun abonnees. Vaak is dat privacygevoelige informatie. De Internet Providers verenigd in de NLIP hebben daarom al sinds de oprichting in 1995 regels opgesteld, waarin is vastgelegd op welke manier met privacygevoelige gegevens van abonnees wordt omgegaan. Zij nemen daarmee een bijzondere plaats in het Nederlandse bedrijfsleven in.

Omdat in 2001 de nieuwe Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) zal worden ingevoerd, is de NLIP al begin 2000 gestart met de herziening van de privacyregels en met het in kaart brengen van de gevolgen voor Providers én hun abonnees. Dit bleek zo veelomvattend te zijn, dat de Vereniging in oktober 2000 besloot om het jaar 2001 uit te roepen tot "Jaar van de Privacy".

Wat speelt er zoal? Ten eerste de invoering van de nieuwe Privacywet, de WBP, naar verwachting in de zomer van dit jaar. Hierdoor komen er extra regels voor de verwerking van privacygevoelige gegevens. De NLIP heeft daarom ook haar regels verscherpt. Gevolg is de totstandkoming van een concept-Privacy Reglement. De Consumentenbond is ook betrokken geweest bij de totstandkoming van dit Reglement en heeft er zijn goedkeuring aan gegeven.

Ook adviseert de NLIP haar leden over het instellen van een privacy-functionaris, een van de werknemers van een bedrijf die speciaal toezicht kan houden op het naleven van de privacyregels bij dat bedrijf.

Daarnaast is de NLIP momenteel bezig met het opstellen van model-Algemene Voorwaarden voor alle Internet Providers. Ook daarin zal een belangrijke component zijn het op een juiste wijze omspringen met privacygevoelige gegevens van de abonnees.

In het NLIP-Keurmerk tenslotte, dat kwaliteitskenmerken definieert voor de dienstverlening van de aangesloten Internet Providers, nemen privacyregels ook een belangrijke plaats in. Alle Internet Providers zullen op een duidelijke plaats op hun website een verklaring (Privacy Statement) opnemen, waardoor abonnees op eenvoudige wijze kunnen zien hoe hun provider de privacy waarborgt. Ook nu al hebben de meeste Providers zo'n verklaring op hun site staan.

In tegenstelling dus tot berichtgevingen van de Consumentenbond, die gedrag op internet steeds weer verwart met het geven van toegang tot dat internet, zijn de Nederlandse Internet Providers al sinds jaren bezorgd over het wel en wee van de privacy van hun abonnees. Deze onjuiste berichtgeving werkt verwarrend voor de consument, aangezien er onnodig paniek wordt gezaaid over het zogenaamd onjuist omgaan met privacygegevens door de Internet Provider. Waar het een Provider betreft die lid is van de NLIP, is angst daarvoor volledig ongegrond.

Concluderend kunnen we stellen dat de vele acties op het gebied van privacy het uitroepen van het jaar 2001 tot "Jaar van de Privacy" zeker rechtvaardigt. De Nederlandse Internet Providers lopen vooruit op vele sectoren in de samenleving, door al vóór de inwerkingtreding van de nieuwe Privacywet hun regels over privacy aan te scherpen.

De nieuwe regels zullen op deze website gepubliceerd worden, zodra deze door de leden zijn goedgekeurd.

naar top v.d. pagina

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie