Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwerpse belastinggolf bereikt nu ook gemeenten

Datum nieuwsfeit: 08-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Ondanks VLD bereikt Antwerpse belastinggolf nu ook gemeenten (08/02/01)

Minister-president Dewael (VLD) verklaarde onlangs tegenover de VVSG dat hij niet het alibi wil zijn voor gemeentelijke belastingverhogingen en beloofde naast meer gemeentelijke autonomie ook meer werkingsmiddelen. Maar wat hij en VLD-voorzitter De Gucht ook proberen, de Antwerpse belastinggolf blijkt niet meer te stoppen. Nadat eerder het Antwerpse provinciebestuur met steun van een deel van de VLD-fractie tot een forse belastingverhoging besloot, deint de golf nu verder uit naar de gemeenten.

Sinds 1 januari 2001 wordt Essen bestuurd door een CVP-VLD-coalitie. Deze week legde de nieuwe meerderheid een ontwerp van begroting voor. Hoewel het coalitieakkoord uitdrukkelijk stelt dat het zuinige beleid van de vorige meerderheid (CVP-VU) zal worden verdergezet, blijkt uit het begrotingsontwerp dat de Essenaar dit jaar iets meer dan 40 miljoen BEF extra zal moeten bijdragen aan de gemeentekas, of ongeveer 2.500 BEF per inwoner. Daarbij valt vooral de verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing met één vierde (van 1.000 naar 1.250) op, naast enkele forse ingrepen in de huisvuilbelasting.

VU&ID Essen toont zich hierover sterk verwonderd. Een aantal maatregelen van vooral de federale overheid (politiehervorming, belastingvermindering...) dreigen weliswaar de gemeentefinanciën te verstoren. Samen met zijn Waalse collega vroeg Vlaams minister Johan Sauwens (VU&ID) daarom onlangs om hiervoor de nodige compensaties te voorzien, waarop verschillende ministers vooral van de VLD zich hiertoe bereid toonden. Maar blijkbaar hechten lokale VLD-ers zoals de Essense financieschepen Hoppenbrouwers weinig geloof aan de beloften van de eigen ministers.

Voor VU&ID is de belastingverhoging op zijn minst voorbarig. Essen heeft geen echte financiële problemen, slechts een beperkte schuldenlast en een financiële structuur die ongeveer vergelijkbaar is met die van gelijkaardige gemeenten. De belastingtarieven werden tot op heden dan ook bewust op het niveau van het Vlaamse gemiddelde gehouden. Er is geen enkele reden tot paniekvoetbal.

Voor het opstellen van de begroting 2002 zouden heel wat onzekere factoren opgeklaard kunnen worden. Niet alleen kan daartegen meer duidelijkheid komen over de financiële gevolgen van het beleid van de federale overheid (politiehervorming, belastingvermindering, asielbeleid, liberalisering energiesector...), daarnaast kan ook op gemeentelijk vlak werk worden gemaakt van een grondige doorlichting en van de ontwikkeling van een financiële visie op langere termijn. Iets waar de lokale VLD zich bij de vorige (beperkte) belastingverhoging overigens een groot voorstander van toonde. Dat lijkt voor VU&ID Essen alvast een verstandiger beleid dan nu snel de inkomsten te verhogen en hier en daar arbitrair een tarief te verhogen of een toelage aan te passen.

Auteur:
VU&ID Essen
Dirk Smout, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Dirk Smout
Telefoon: 03/677 12 22
Fax: 03/275 62 68
E-post: dirk.smout@vu-id.be
Url: www.vu-id.be/essen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie