Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

D66-fractie over verloving Willem-Alexander en Maxima

Datum nieuwsfeit: 08-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
D66

8 februari 2001

Willem Alexander en Maxima

Olga Scheltema

Hoewel het nog steeds niet zeker is of en wanneer een verloving van kroonprins Willem Alexander met Maxima Zorreguieta zal plaatsvinden, betekent het recente gezamelijke publieke optreden wel een stap in die richting. De D66-fractie is zich hierop terdege aan het prepareren omdat zij zich zal moeten uitspreken over een eventuele goedkeuringswet. Thom de Graaf heeft in de GPD-bladen duidelijk geschetst voor welke dilemma's wij ons zien gesteld. Enerzijds gun je iedereen de keuze van zijn hart en kan Willem-Alexander ook trouwen met wie hij wil. Anderzijds is er die publieke verantwoordelijkheid als vermoedelijke toekomstige Koning, als troonopvolger. Vanwege die laatste verantwoordelijkheid eist de Grondwet ook dat het huwelijk bij wet wordt goedgekeurd, zoniet dan verspeelt de troonopvolger zijn recht op de troon.
Niet zozeer de keuze van Maxima vormt een probleem, als wel het verleden van haar vader, die minister was in het verfoeide Videla regime eind jaren 70, begin jaren tachtig, dat zovele verdwijningen op zijn conto heeft staan. Daarvoor draagt iedere minister uit dat regime hoe dan ook althans medeverantwoordelijkheid. Dat aspect leidt tot nogal wat vragen die als een wetsvoorstel tot goedkeuring wordt ingediend, beantwoord zullen moeten worden.
In eerste instantie is het de regering en met name de Minister-President die met een afgewogen voorstel zal moeten komen. En daarbij zal niet om een aantal klemmende vragen heen kunnen worden gegaan. Kun je een dochter het verleden van haar vader aanrekenen. Nee zullen de meesten zeggen. Maar impliceert dat nu ook dat die verwantschap geen belemmering is voor het zijn van echtgenote van de toekomstige Koning, dus van onze Koningin? Daarover verschillen de meningen wel. Kan van Maxima worden gevraagd afstand te nemen van haar vader of van dat verleden van haar vader? Of moet zijzelf vooral tonen onze democratische beginselen hoog te hebben en te willen houden? Het zijn vragen die ook door de D66-fractie beantwoord zullen moeten worden. Dat er vooralsnog verschillende meningen zijn, is inmiddels duidelijk geworden.
Daarnaast zijn er de vragen rond het protocol. Is de aanwezigheid van de vader van Maxima in Nederland bij het huwelijk acceptabel en zo ja, mag hij daarbij op de voorgrond treden of niet. De fractie wil niet over een nacht ijs gaan en zal zich indringend op een en ander beraden. Het is uiteindelijk natuurlijk aan ieder persoonlijk om zijn of haar oordeel te vellen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie