Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Datering van vroege islam

Datum nieuwsfeit: 09-02-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een oratie die in februari 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Vrij 09-02-2001 Datering van vroege islam
15:45 uur Dr. H.H. Motzki (Letteren)

Titel proefschrift: Methoden ter datering van
tradities (hadîths)

Prof. dr. Motzki gaat in zijn oratie in op methoden die de islamologie toepast om overleveringen over de vroege islam te dateren. Het doel van het historische islamonderzoek is de geschiedenis van de islamitische cultuur te reconstrueren. Daarvoor heeft het onderzoek bronnen vanuit het verleden nodig. Voor de belangrijke periode van het ontstaan van de islam staan geen originele bronnen maar slechts overleveringen ter beschikking die in latere schriftelijke verzamelingen te vinden zijn. De historische betrouwbaarheid van deze overleveringen staat niet vast, omdat er rekening mee gehouden moet worden dat religieuze en politieke ontwikkelingen deze overleveringen gekleurd of zelf gecreëerd hebben. Om überhaupt uitspraken te kunnen doen over de geschiedenis van de islam in de eerste twee eeuwen moeten islamologen de historische waarde van de bronnen vaststellen. Daarbij is de datering van de bronnen een van de belangrijkste onderdelen. Met ingang van 1 juni 2000 is dr. H.H. Motzki (Goch, Duitsland) benoemd tot hoogleraar 'Methodologie van het Islamonderzoek' aan de Faculteit der Letteren van de KU Nijmegen. Hij is sinds 1991 als universitair hoofddocent Islamwetenschap verbonden aan de afdeling Talen en Culturen van het Midden-Oosten van de KU Nijmegen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie