Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kok over privatisering elektriciteitsnet en meststoffenwet

Datum nieuwsfeit: 09-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red9100
9-2-2001, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD, OVER ZIJN BEZOEK AAN ERITREA EN ETHIOPIË, DE

PRIVATISERING VAN HET ELEKTRICITEITSNET EN DE MESTSTOFFENWET

GREYN:
Meneer Kok, u bent redelijk tevreden teruggekeerd van uw bezoek aan Ethiopië en Eritrea?

KOK;
Ja.

GREYN:
U ging kijken hoe de vredesmissie op gang komt. Komt het op gang zoals de bedoeling was?

KOK:
Ja, is op gang. Al heel snel na het besluit in het kabinet is men met de implementatie begonnen. Men is snel aan de gang gegaan, je kunt zeggen dat UNMEE met daarbinnen zeker het Nederlandse aandeel dus volop geïnstalleerd is en in werking is. Men heeft in de aanvang natuurlijk wat kinderziektes gehad, maar ook lering trekkend uit eerdere ervaringen, heel snel goed kunnen werken. Men werkt uitstekend samen met de Canadezen, met wie we veel samen doen in dat centrale gebied, die centrale zone. Wat voor mij belangrijk was om zelf ook te zien, is dat de verstandhouding met de beide landen, met Eritrea en Ethiopië, die op regeringsniveau nog steeds een bloedhekel aan elkaar hebben, dat die verstandhouding goed is. Dus beide zien ook de rol van UNMEE als belangrijk. Er is nu een akkoord gekomen, ook mede onder druk van Nederland ter plaatse, om van die bufferzones de grenzen te bepalen, zodat UNMEE daarbinnen zijn werk beter kan doen. En dat betekent dat we toch echt ook wel met een beetje gepaste trots kunnen toezien vanuit hier hoe onze mensen daar inderdaad de weg naar vrede verder begaanbaar maken.

GREYN:
Toen het onderwerp werd besproken in de Tweede Kamer was er erg veel zorg of dat allemaal wel goed zou aflopen. En minister De Grave heeft toen eigenlijk met de hand op het hart moeten beloven dat het niet langer dan een half jaar zou duren. Nou las ik dat u vond dat de ervaring die daar wordt opgedaan, dat dat zonde zou zijn als die zou verdwijnen. Betekent dat dat het misschien langer dan een half jaar zal duren?

KOK:
Nee, het gaat niet langer dan een half jaar duren. Dat is ook niet iets met de hand op het hart geweest, dat hebben we van begin af aan ook in het kabinet zo gezegd. Het past ook in het hele concept dat vanuit de VN is ontvouwd, is ontwikkeld. Wat ik gezegd heb in antwoord op vragen over onze aanwezigheid, ook elders in Afrika en ook elders in de wereld waar dat nodig is, dat we natuurlijk ook onze expertise op enig moment ook weer op andere plaatsen weer kunnen gebruiken. En de vraag was op enig moment in de persconferentie aan het slot van mijn verblijf daar, of na dat halve jaar alle knoppen als het ware omgingen. Toen heb ik gezegd: nee, natuurlijk niet, want het politieke
commitment blijft, we hebben ook expertise opgebouwd in de vorm van betrekkingen met de beide landen. Dat kan worden overgedragen op degenen die ons opvolgen. En dhr. Cammaert, dat is de force commander, de Nederlander die daar leiding geeft aan het geheel, die zal ook nog langer blijven, die blijft in ieder geval voor een jaar, dacht ik. Dus de Nederlandse bijdrage blijft ook voor een langere tijd verzekerd, ook op het humanitaire vlak, als het gaat om het weer ontdooien van vormen van humanitaire hulpverlening en ontwikkelingsgelden.

GREYN:
Kortom, afgezien van die dromedarisrit viel het mee?

KOK:
Ja, die dromedarisrit was niet het meest begeesterende moment voor mij, omdat het een verrassing was en ik bovendien niet zo geroutineerd ben in die sport, maar voor het overige viel het mee, behalve dat het natuurlijk ongelooflijk aangrijpend is om te zien hoe groot de armoede daar is en hoe men binnen die al bestaande massale armoede kans heeft gezien om elkaar daar een aantal jaren gevangen te houden in ongelooflijke conflicten die aan tienduizenden mensen het leven hebben gekost.

GREYN:
Maar kennelijk verwacht de bevolking ook veel van UNMEE, want het enthousiasme was toch wel groot, geloof ik?

KOK:
Men verwacht daar veel van. Dat geeft aan dat men in elk geval op die oorlog totaal is uitgekeken. Niemand wil verder met die oorlog. Maar mij is verteld dat ook dichtbij het gebied waar wij met jeeps reden op wegen en zijwegen nog heel veel lijken te zien zijn die daar gewoon liggen te verteren. En dat zijn allemaal dan nog zichtbare resten van een oorlog die nog maar net is uitgewoed, die ongelooflijk veel geld en mensenlevens heeft gekost. En als je ziet wat je ook voor positieve dingen zou kunnen doen met die paar schamele guldens die ze daar verdienen, dan is het natuurlijk dood- en doodzonde dat het zover heeft moeten komen. Maar dat is dan wel inspirerend, als je dat nu even als een gegeven neemt met tegenzin, dat je dan vervolgens vanuit UNMEE en ook met de Nederlandse bijdrage daarin inderdaad kunt bouwen aan duurzame vrede, aan herstel van genormaliseerde betrekkingen en dat we dat ook als land kunnen doen. Dat vind ik goed en daarom zeg ik: het is ook goed dat we een paar maanden geleden toch dat besluit hebben genomen met elkaar, zij het niet met ieders instemming, vanuit de Kamer.

GREYN:
Is het ook zo dat Nederland ook wat geld achter de hand houdt om uiteindelijk dat vredesproces tussen Ethiopië en Eritrea op gang te helpen?

KOK:
Ja, ontwikkelingssamenwerking stond met beide landen op een hoog peil in het verleden. Het waren ook beide landen die eigenlijk ook een voorbeeld waren in Afrika van landen met een goed bestuur en ook bereid om zich te verantwoorden voor de besteding van de gelden. We hebben toen een deel van de hulp moeten bevriezen, vanwege de oorlog, want als men naar de wapens grijpt dan wordt het geld dat men vanuit het buitenland krijgt ook niet voor de goede sociale doelen gebruikt. Nu men de
andere koers is ingeslagen en nu men stap voor stap dat proces naar vrede ook echt kan vervolgen, komen de momenten dichterbij dat we ook die bevroren ontwikkelingshulp kunnen ontdooien. En dat kunnen we dan ook weer toevoegen aan hetgeen ook nu al vanuit Nederland op een aantal deelterreinen gebeurt.

PRIVATISERING ELEKTRICITEITSNET EN MESTSTOFFENWET

GREYN:
Even naar het binnenland. Terwijl u op die dromedaris zat, werd hier een beetje de kiem gelegd voor twee nieuwe conflicten. Gisteren ging het een beetje mis bij de behandeling van de meststoffenwet. En het ging eigenlijk gisteren ook een beetje mis bij het behandelen van de privatisering van het elektriciteitsnet. Ziet dat er slecht uit?

KOK:
Ik heb het gezien. Ik heb over de elektriciteitswet begrepen dat collega Jorritsma verderop volgende week nog antwoord aan de Kamer..... en dan zal men ook kijken of men ook wat dichter tot elkaar kan komen. Dus ik kan daar eigenlijk nog niet op vooruitlopen.

GREYN:
Maar het is een groot meningsverschil in de coalitie.

KOK:
Het is een behoorlijk meningsverschil tussen fracties, inderdaad, en ook naar het regeringsvoorstel toe. En wat de meststoffen betreft, heb ik van collega Brinkhorst vanmiddag begrepen dat hij nog in contact is gebleven, ook vandaag, met woordvoerders van de fracties, dat men nog verder zoekt naar oplossingen om het probleem van gisteren tot een oplossing te brengen. In elk geval zou ik niet de neiging hebben om die twee onderwerpen nu ook weer met elkaar in verband te brengen. We moeten, denk ik, beide onderwerpen op de eigen merites bezien en proberen naar goed Nederlands gebruik daar een beetje vindingrijk tot formules te komen.

GREYN:
Maar ze hebben in zoverre met elkaar te maken dat ze voor onrust in de coalitie zorgen.

KOK:
Nee, daar hebt u gelijk in. En het zijn beide, in een overigens rustige week wat betreft de politieke ontwikkelingen in Nederland, blikvangers geweest die natuurlijk ook de politieke aandacht van de regering en van ondergetekende vragen.

GREYN:
Maar opwinding voelt u daar niet bij?

KOK:
Het is geen reden voor een bijzondere bloeddrukverhogende opwinding. (letterlijke tekst, ongecorrigeerd, SR)
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...