Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV: Schoolbestuur moet pabostudent vergoeden

Datum nieuwsfeit: 09-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


SCHOOLBESTUREN DIRECT VERANTWOORDELIJK VOOR VERGOEDINGEN PABOSTUDENTEN
Zoetermeer, 9 februari 2001

De Onderwijsbond CNV is van mening dat pabo-studenten die nu volledig meedraaien op een basisschool als leerkracht recht hebben op een financiële vergoeding. De Onderwijsbond CNV (58.500 leden) steunt de eisen van het pabo-actiecomité en constateert dat door het grote tekort aan leerkrachten studenten steeds vaker worden ingezet als leraar om vacatures op te vullen of om zieke collega's te vervangen. Wanneer het gaat om vacatures beschikken de scholen over de financiële mogelijkheden om deze studenten uit te betalen.
Omdat het om studenten in de leer-werksituatie gaat, zal er, conform de afspraken over de LIO-er (Leraar in Opleiding) een leerarbeidscontract worden gesloten.

De Onderwijsbond CNV wijst erop dat uit zo'n contract ook wederzijdse verplichtingen voortvloeien. Dat is wellicht de reden dat schoolbesturen soms wel intensief stagiairs inzetten, maar vanwege allerlei verplichtingen afzien van zo'n contract. De Onderwijsbond CNV wijst die houding af, vooral ook omdat de wederzijdse afspraken dienen om de kwaliteit van de aankomende docent te verbeteren.

Als het om ziektevervanging gaat, zijn er mogelijkheden om een LIO-er in te zetten en is er vergoeding via het Vervangingsfonds mogelijk. Als er geen vacatures zijn, kan toch een stagiair worden ingezet en heeft de school de mogelijkheid leer-arbeidsontracten af te sluiten.

Dat moet dan betaald worden uit het schoolbudget. Minister Hermans heeft daar vandaag ook op gewezen, maar de Onderwijsbond CNV wijst er op dat al een veelheid van activiteiten uit het schoolbudget gefinancierd moet worden en de bodem in zicht komt. Verhoging van de schoolbudgetten is hard nodig, aldus de Onderwijsbond CNV.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie