Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rode Kruis zet medische hulppost op in Bhachau, India

Datum nieuwsfeit: 09-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis zet medische hulppost op in Bhachau, nabij het epicentrum van de nieuwe aardbeving in India

Afgelopen nacht werd de staat Gujarat in India getroffen door een nieuwe aardbeving met een waarde van 5.3 op de schaal van Richter. Ongeveer 25 mensen werden daarbij gewond.

Het Internationale Rode Kruis en het Indiase Rode Kruis zetten in Bhachau, dat dichtbij het epicentrum ligt, een basisgezondheidspost op. De post zal 40 bedden bevatten en per dag ook 200 à 300 ambulante patiënten kunnen verzorgen.

Bhachau had vóór de aardbeving van 26 januari een bevolking van 200.000 en is één van de ergst getroffen delen van de staat Gujarat. De aardbeving van gisterennacht heeft de bevolking nog meer getraumatiseerd en maakt een medische voorziening in de streek noodzakelijk.

"Volgens onze behoefteanalyse in de regio, hebben 60 tot 80% van de mensen die verzorging nodig hebben kwetsuren rechtstreeks ten gevolge van de aardbeving, bijvoorbeeld gebroken ledematen en geïnfecteerde wonden. We verwachten hier ook dezelfde ziekten als in Bhuj, namelijk longontstekingen, luchtwegeninfecties en diarree-aandoeningen," zegt dr. Hakan Sandbladh, gezondheidscoördinator van het Internationale Rode Kruis.

Het Internationale Rode Kruis voert gesprekken met de lokale overheden om na te gaan hoe mazelen aan te pakken in de getroffen zone. Dr. Sandbladh:"In deze omstandigheden zijn er minder vaccinaties en kan er makkelijk een opflakkering ontstaan van deze ziekte."

Het veldhospitaal van het Rode Kruis in Bhuj doet, in afspraak met de overheid, dienst als het hoofdhospitaal van de streek en huisvest op dit ogenblik 100 patiënten. Sinds de opening acht dagen geleden werden ook 1.200 ambulante patiënten verzorgd. Een hulppost van het Japanse Rode Kruis behandelt 70 patiënten per dag.

Morgen vertrekt een medewerker van Rode Kruis-Vlaanderen naar India om ter plaatse kooksets, emmers en tenten aan te kopen.

Giften voor de bevolking in India blijven welkom op het rekeningnummer

000-0000021-21

van het noodhulpconsortium.

Brussel, 9 februari 2001

Voor meer informatie:

Leen Tullen, Perszaken, tel. 02-645 45 01, gsm 0475-64 00 23 Tuur Hoste, Communicatie, tel. 02-645 45 45, gsm 0476-50 50 58

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie