Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

T-bone steak door aanwezigheid ruggengraat gevaarlijk BSE

Datum nieuwsfeit: 09-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Voedingscentrum
T-bone steak nu toch gevaarlijk door BSE?
9 februari 2001

De overheid zal de ruggengraat gaan behandelen als BSE-riskant. Dit betekent dat de ruggengraat wordt vernietigd en niet meer in consumentenproducten mag worden gebruikt.
Het verbod op de ruggengraat verhoogt de veiligheid van het rundvlees nog weer iets verder. De Europese Commissie gaat over tot dit verbod omdat in enkele landen nu meer koeien met BSE worden gevonden door het testen van grote aantallen runderen met de snelle BSE-testen. Het beleid tegen BSE gaat bovendien nog steeds gebukt onder wetenschappelijke onzekerheden.

Overigens komt u zelden een deel van de ruggengraat tegen in consumentenproducten.
Bij de slager komt u het vrijwel nooit tegen. Alleen in restaurants kunt u in de T-bone steak een stukje ruggengraat tegenkomen. Formeel is het verbod op de ruggengraat nog niet ingevoerd; dat kan nog enkele weken duren.
Behalve de ruggengraat is nu ook een afkeuring uitgesproken over de vleesdeeltjes die mechanisch nog van koeienbotten kunnen worden verwijderd (seperatorvlees). Ook deze maatregel zal in de winkel geen merkbaar effect geven. Ook deze maatregel verhoogt de veiligheid nog weer iets verder.

Overigens is het verwijderen van de ruggengraat uit het karkas van de koe een maatregel die voor nogal wat praktische problemen kan zorgen. Verwijdering zal daarom waarschijnlijk niet uitsluitend in het slachthuis gebeuren, zoals het verwijderen van de andere BSE-riskante delen. Andere schakels in de distributie kunnen hier ook bij betrokken worden.

Er zijn ook maatregelen op rundvet besproken, maar daar is nog geen besluit over genomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie