Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Evelyne de Leeuw benoemd tot hoogleraar in Denemarken

Datum nieuwsfeit: 09-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht
Persbericht
013

Onderzoek en onderwijs op terrein van openbare gezondheidszorg Evelyne de Leeuw benoemd tot hoogleraar in Denemarken

Dr. Evelyne de Leeuw (40) is per 1 maart 2001 benoemd tot hoogleraar public health (openbare gezondheidszorg) aan de Syddansk Universitet (SDU; Zuid-Deense Universiteit) te Odense en Esbjerg. SDU heeft in oktober 2000 het fiat gekregen van de Deense minister van Onderwijs en Wetenschappen om onderzoeks- en onderwijsprogramma's op het terrein van de openbare gezondheidszorg te gaan inrichten.

Het onderwijs zal worden vormgegeven volgens de Bologna-standaarden, in Bachelor's en Master's vorm. De Leeuw wordt verantwoordelijk voor het inrichten en coordineren van een Bachelor of Public Health en een of meerdere Master's-programma's. Het onderzoek krijgt vorm rond het thema 'Instituties en Gezondheid'. Drie poten staan daarbij op een fundament: ten eerste een onderzoeksgroep rond 'Organisatie, Cultuur en Gezondheid', een tweede groep 'Populaties en Gezondheid' en een derde 'Leefwijzen en Structuren voor Gezondheid'.

Evelyne de Leeuw wordt voorzitter van de vakgroep 'Health Promotion'. Dit is een nieuwe vakgroep waarvoor op het moment internationaal wordt geworven. De Leeuw streeft ernaar om voor de zomer tien stafleden te hebben aangenomen: een tweede hoogleraar, twee senior-wetenschappers, en zeven junior-stafleden. De nieuwe vakgroep wordt ingesteld door twee Deense SDU-faculteiten: die van Gezondheidswetenschappen/Geneeskunde en Sociale Wetenschappen. Het interfacultaire karakter moet de innovatiemogelijkheden voor de nieuwe onderzoeks- en onderwijsprogramma's vergroten.

Evelyne de Leeuw is al sinds haar studie Gezondheidswetenschappen/Beleid & Beheer aan toen nog de Rijksuniversiteit Limburg internationaal actief. Ze studeerde aan de University of California te Berkeley, en was van 1992 tot 1996 secretaris-generaal van de Association of Schools of Public Health in the European Region (ASPHER). In die functie heeft ze zich onder meer gespecialiseerd op curriculum-ontwikkeling voor academische opleidingen op het terrein van de openbare gezondheidszorg.

De nadruk in haar onderzoek ligt echter op 'urban health', waarvoor zij samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie in Kopenhagen en Geneve, en met de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in Bangkok. Ze is adviseur op dit vlak van de Japanse, Sudanese en Canadese regering. Sinds 1992 leidt ze het World Health Organisation Collaborating Centre for Research on Healthy Cities dat onderzoek en ondersteuning biedt aan met name een zeventigtal Europese steden die zich verplicht hebben aan de WHO om met hun 'Healthy Cities'-benadering de gezondheid in steden op nieuwe wijzen te bevorderen. Internationaal nemen bijna 10.000 steden aan dat project deel. Het Collaborating Centre is nu nog gevestigd aan de Faculteit der Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht, maar zal met De Leeuw meeverhuizen naar Denemarken.

Noot voor de pers
Evelyne de Leeuw is bereikbaar via (043) 3881235.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2671/3084/2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie