Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zalm zendt consultatiedocument beursgenoteerde bedrijven

Datum nieuwsfeit: 09-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: CONSULTATIEDOCUMENT TOEZICHT OP VERSLAGGEVING BEURSGENOTEERDEPersberichtnr.


01/043


Den Haag

9 februari 2001

ConsulTatiedocument toezicht op verslaggeving beursgenoteerde ondernemingen naar Kamer

Minister Zalm heeft vandaag het consultatiedocument Introductie toezicht op verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen aan de Kamer gezonden. In het consultatiedocument wordt nader ingegaan op de wens van de Ministers van Justitie, Economische Zaken en Financiën om het toezicht op de naleving van verslaggevingsstandaarden te versterken.

Het versterken van het toezicht op verslaggeving sluit aan op de internationale ontwikkelingen om te komen tot één wereldwijde standaard (IAS) voor verslaggeving. De Europese Commissie streeft ernaar om de IAS vanaf 2005 verplicht voor te schrijven voor beursgenoteerde ondernemingen in Europa. Het kabinet ondersteunt dit streven. Harmonisatie alleen is echter niet genoeg. De internationaal verspreide kapitaalverschaffers moeten ook kunnen vertrouwen op de correcte naleving van deze standaarden. Dit stelt eisen aan het toezicht. Het kabinet streeft er derhalve naar om op korte termijn in Nederland een goed functionerende toezichtstructuur op te zetten om daarmee een belangrijke impuls te geven voor verdere verbetering van de aantrekkelijkheid van de Nederlandse kapitaalmarkt.

Het kabinet denkt aan de instelling van een toezichtsmechanisme in aanvulling op de bestaande rol van de accountants. Bij dit toezichtsmechanisme wordt een belangrijke rol voorzien voor de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Voor wat betreft de invulling en reikwijdte van het toezicht, alsmede de wijze waarop een toezichthouder zou moeten opereren, staan voor de Nederlandse praktijk nog belangrijke vragen open. Belanghebbenden worden uitgenodigd om voor 12 april te reageren op de vragen die zijn opgenomen in het consultatiedocument. Reacties worden op de website van het Ministerie van Financiën geplaatst. Vervolgens zullen deze worden meegenomen bij het formuleren van een kabinetsstandpunt dat medio 2001 mag worden verwacht.

De volledige tekst van het document staat op de internetsite van het ministerie van Financien: www.minfin.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie