Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Urgentieregeling Huisvesting spreekuur Zwijndrecht

Datum nieuwsfeit: 09-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwijndrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zwijndrecht

Urgentieregeling Huisvesting- wijziging spreekuur

Als u door omstandigheden zó dringend huisvesting nodig heeft, dat de normale huisvestingsmogelijkheden niet toereikend zijn, dan kan de urgentieregeling een mogelijke oplossing zijn.

Voor wie is de urgentieregeling?
De urgentieregeling is bestemd voor mensen die door medische- of sociale problemen, of door een andere noodzaak dringend een woning nodig hebben. Een urgentieverklaring geeft onder bepaalde voorwaarden recht op voorrang bij de toewijzing van een woning. De urgentiecriteria zijn streng. U mag de problemen niet zelf veroorzaakt hebben en u moet aan kunnen tonen zelf het nodige gedaan te hebben om het probleem op te lossen.

Wanneer maakt u kans op een urgentieverklaring? U maakt kans op een urgentieverklaring als u zichzelf in één van de volgende situaties herkent:


*

u kunt om medische redenen niet meer zelfstandig in uw huidige woning functioneren;

*

u ondervindt ernstige sociale problemen in uw woonsituatie, bijvoorbeeld: u wordt bedreigd, u heeft problemen in uw directe woonomgeving, uw woonomstandigheden veroorzaken psychische problemen.

Het moet om duidelijk aantoonbare problemen gaan. U moet altijd eerst zelf proberen om uw problemen op te lossen. Ook kunt u in aanmerking komen als:


*

u door een onverwachte gebeurtenis buiten uw schuld om dakloos bent geworden (bijv. door brand);

*

de afstand tussen uw woonadres en uw werkadres in het Drechtstedengebied zo groot is, dat de heen- of terugreis u dagelijks meer dan een uur kost;
*

u door een drastische onverwachte daling van uw inkomen naar een goedkopere woning moet verhuizen.

Waar vraagt u een urgentie aan?
Voordat u een urgentie kunt aanvragen, moet u eerst het volgende hebben gedaan:


*

u moet zich laten registreren als woningzoekende bij een van de woningcorporaties in de Drechtsteden;

*

u moet zelf gereageerd hebben op passende woningen die de afgelopen maand in de Woonkrant gepubliceerd zijn, of u moet kunnen aantonen dat er in deze periode geen passende woning in de Woonkrant heeft gestaan.

Als u aan deze voorwaarden heeft voldaan, dan kunt u bij de gemeente een aanvraag doen. Voor het doen van een urgentieaanvraag moet u eerst (telefonisch) een afspraak maken met mevrouw S.L. Robbemond van de afdeling Woonruimtezaken van de gemeente. Dit kan via telefoonnummer (078) 6 20 65 94. Tijdens uw bezoek wordt er met u een intakegesprek gehouden. Als uw aanvraag kans van slagen lijkt te hebben, wordt samen met u een aanvraagformulier ingevuld. U dient bij uw bezoek zoveel mogelijk bewijsstukken mee te nemen, om onnodig tijdverlies te voorkomen.

Een urgentieaanvraag kost u f 78,15. U betaalt daarmee slechts een deel van de werkelijke kosten. Uw aanvraag wordt pas in behandeling genomen, wanneer de betaling van u is ontvangen. U betaalt voor het in behandeling nemen van de aanvraag, dus ongeacht de positieve of negatieve uitslag van deze aanvraag.

Een urgentie aangevraagd en dan?
Uw urgentieaanvraag wordt naar de Regionale Urgentiecommissie gezonden. Die commissie stelt een onderzoek in naar uw persoonlijke omstandigheden. Daarvoor kan de commissie een deskundige in de arm nemen: een arts van de GGD of een maatschappelijk werker. Nadat het onderzoek is afgerond brengt de commissie advies uit aan de gemeente. De gemeente beslist vervolgens over het wel of niet verstrekken van een urgentieverklaring.

Heeft u eenmaal een urgentieverklaring, dan kunt u niet rustig afwachten. U moet zelf actief reageren op het aanbod in de woonkrant. Met de urgentieverklaring heeft u gedurende drie maanden voorrang op andere woningzoekenden voor een passende woning.

Vervallen open spreekuur
Als u een aanvraag om urgentie wilt doen, dient u van tevoren een afspraak te maken met mevr. S.L. Robbemond van de afdeling Woonruimtezaken. Dit kunt u doen via telefoonnummer (078)) 6206594. Het dagelijkse open spreekuur komt hiermee te vervallen. Op dit nummer kunt u natuurlijk ook terecht voor uw vragen over urgenties.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie