Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ontwerp herinrichting gemeenteraadszaal Gent klaar

Datum nieuwsfeit: 09-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

O n t w e r p h e r i n r i c h t i n g
g e m e e n t e r a a d s z a a l k l a a r

Als alles naar wens verloopt, zullen de Gentse gemeenteraadsleden eind dit jaar in een volkomen heringerichte raadszaal in het stadhuis beraadslagen. Het oncomfortabele oude meubilair, traditioneel in een rechthoek opgesteld, ruilen ze dan in voor een modieus halfrond, met sobere maar functionele desks en draaiende zetels, brede gangen, handige computer- en telefoonaansluitingen en degelijk projectiemateriaal. Het college van burgemeester en schepenen heeft alvast zijn goedkeuring gehecht aan het herinrichtingsplan voor de gemeenteraadszaal. In mei moeten de raadsleden nog het bestek van de herinrichting van deze zaal goedkeuren. Tijdens de werken, dit najaar, zal de gemeenteraad wellicht vergaderen in de raadszaal in het Dienstencentrum Gentbrugge, terwijl de commissiezittingen ondermeer in het Administratief Centrum aan de Zuid zullen worden gehouden.

Hoe het begon

Het college is niet over één nacht ijs gegaan, toen het in juli 1998 besloot werk te maken van de herinrichting van de gemeenteraadszaal, met comfortabeler meubilair en een stemmachine om de raadszittingen vlotter te laten verlopen. Een informele werkgroep waarin 8 diensten waren vertegenwoordigd, boog zich over de opdracht en bracht eerst de noden in kaart.

Omdat het stadhuis als monument beschermd is, doken tijdens de verdere voorbereidingen soms extra randvoorwaarden op: zo werd een van de ontwerpen, waarbij de desks in een gesloten cirkel opgesteld waren, terug naar af gestuurd, omdat de houten vloer niet mocht worden uitgebroken en zonder niveauverandering de zichtbaarheid onvoldoende zou zijn geweest. Ook de lambrisering en banken moesten behouden blijven en de borstwering mag evenmin worden verwijderd.

De werkgroep ging ook op verschillende plaatsen recente herinrichtingen van raadszalen bekijken: in Brussel werd het Vlaams Parlement en de hemisfeer van de Brusselse hoofdstedelijke Raad bekeken, en in Antwerpen en Leuven trok men naar het stadhuis.

Niet minder dan tien voorontwerpen volgden elkaar de afgelopen jaren op. Telkens werden ze verder verfijnd en bijgestuurd voor de gebruikers van de zaal: de gemeenteraadsleden, college en kabinetsmedewerkers, fractiesecretariaten, personeel van de Secretarie, bodes, pers en publiek.

Functioneel en eigentijds

Dat resulteerde dan in het voorliggende ontwerp, waarin hedendaagse vormgeving en moderne apparatuur geïntegreerd zijn en waarin alvast de fractievoorzitters en het college zich kunnen vinden: een halfrond waarbij de 40 raadsleden op draaibare stoelen aan een functionele desk zitten, met een ingebouwde console waarin stemknoppen, micro, luidspreker en een knop om het woord te vragen ingewerkt zijn. In de bovenkant van de desk zullen ook aansluitingen voor laptops voorzien worden, zodat de raadsleden tijdens de zitting de voorgelegde raadsbesluiten op hun computer zullen kunnen oproepen, wat kopieerwerk en papier bespaart. In de desks zullen ook telefoonaansluitingen worden voorzien. Dankzij de opstelling van de zitjes in een halfrond zullen de raadsleden elkaar nu beter kunnen zien.

Tussen de rijen desks zal voldoende ruimte worden gelaten om er vlot te kunnen lopen, of er zich met een rolstoel te kunnen verplaatsen. De zaal zal trouwens in zijn geheel vlotter toegankelijk worden gemaakt voor personen met een handicap.

Het college van burgemeester en schepenen zal rechtover de raadsleden zetelen aan een lange tafel, op een trede, met achter zich schrijfbladen waaraan hun kabinetsmedewerkers kunnen plaats nemen op de bestaande houten zitbank. Rechts van de collegeplaatsen zijn de plaatsen voor de ambtenaren voorzien. Rechtover de ambtenaren en achter de fractiemedewerkers in het halfrond worden de plaatsen voor de pers voorbehouden.

Ook de bodes krijgen een comfortabel zitje in het democratisch halfrond, aan de rechterkant van de zaal, achter de raadsleden, naast een tweede rij zitjes voor de fractiemedewerkers.

Het publiek zal nog steeds van achter de borstwering de besprekingen kunnen volgen, maar zal dat na de herinrichting ook vanuit nieuwe zitjes doen, op een tree.

Audiovisuele apparatuur

Projecteren zal voortaan mogelijk zijn in 2 richtingen: aan het plafond voor de schouw komt een oprolbaar groot scherm van 3 bij 4 meter te hangen, en daar rechtover, aan de kant van de inkomdeur, zal een tweede projectiescherm aan het plafond worden opgehangen.

Voorts worden links en rechts van de schouw dossierkasten voorzien.

Rechts van de schouw zal ook een ruimte worden voorbehouden voor de bediening van het audiovisueel materiaal: ook de verouderde, slecht werkende geluidsinstallatie zal immers worden vervangen, en, om in de toekomst op een behoorlijke en goed zichtbare manier presentaties te houden, was minstens een documentenlezer, een videoprojector en een overheadprojector nodig.

De opnameapparatuur om de raadszittingen op te nemen wordt behouden.

Er worden ook voorzieningen aangebracht om de raadszittingen via een gesloten televisiecircuit te volgen van op andere plaatsen in het stadhuis of vanuit de grote vergaderzaal in het Administratief Centrum.

Stemmachine

Van bij de aanvang stond ook vast dat er een stemmachine moest komen. Die zou het tellen van de stemmen bij publieke stemopneming sneller laten verlopen. Om de anonimiteit van geheime stemmingen te kunnen garanderen, koos het college daarvoor te blijven werken met stembriefjes in plaats van het dure touch screen systeem dat in Antwerpen wordt gebruikt.

Met een computer zal men voortaan de stemmen snel kunnen tellen en het resultaat projecteren (evenals de andere projecties regelen): op het scherm zal af te lezen zijn hoeveel leden er voor, hoeveel er tegen stemden en hoeveel er de knop onthouding drukten.

Rationeel Energie Gebruik

Ten slotte zullen er parallel daarmee al werken worden uitgevoerd ter voorbereiding van de latere ombouw van de huidige stookinstallatie. De verouderde stoominstallatie, die nu energie verslindt en waarvan de temperatuur nauwelijks kan worden geregeld, wordt in het kader van Rationeel Energie Gebruik (REG) waar de stad naar streeft, in de zomer 2002 vervangen door een installatie op warm water. Dat moet resulteren in een lagere energiefactuur, een hoger comfort en een passende luchtbehandeling voor de gemeenteraadszaal.

De zaalverlichting wordt eveneens aangepast: de prestigieuze luchters blijven weliswaar hangen, maar er zal worden gezorgd voor meer licht dat kan worden gedimd als men wil projecteren. Er komen energiebesparende lampen en de zaalverlichting zal algemeen worden aangepast.

Niet alleen voor de gemeenteraad

Eens de raadszaal heringericht, zal deze uiteraard verder kunnen worden gebruikt voor andere vergaderingen, persconferenties, opening van aanbestedingen, raden en hoorzittingen, waarbij men zich niet langer zal moeten beredderen met tijdelijke apparatuur.

En in de tussentijd?

In mei zullen de gemeenteraadsleden worden uitgenodigd om het bestek goed te keuren van de nieuwe zaalinrichting met de nodige technische aanpassingen, het nieuwe meubilair en de uitrusting en apparatuur. Ze zullen dat mogen doen met kennis van zaken, want in de commissiezitingen van de maand maart wordt hun een model van de desk voorgesteld waarin de apparatuur voorlopig is ingebouwd. Als de procedures vlot verlopen, kunnen de aannemers dan na het bouwverlof of begin augustus aan de slag. Voor de gemeenteraadszitting van november zouden de raadsleden hun tijdelijke stek - wellicht in de raadszaal van het Gentbrugse dienstencentrum - weer mogen inruilen voor hun definitieve werkplek in het Gentse stadhuis. De werken zullen zo worden georganiseerd dat ze niet interfereren met de informele top van de Europese regeringsleiders die op 17 oktober in de Arteveldestad te gast zijn, en ook niet met andere ontvangsten in het Stadhuis.

Voor de herinrichting en voor de uitrusting van de gemeenteraadzaal trekt de Stad respectievelijk 15 en 8 miljoen frank uit.

Illustratie: isometrisch plan.

Informatie

Dienst Facility Management-Gebouwen, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel. (09)266 78 00, fax (09)266 78 49, e-mail (tdg@gent.be)

Bevoegd

de heer Frank Wijnakker, schepen van Financiën, Stadseigendommen en Sport.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...