Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

C-reactive protein actief betrokken bij hart- en vaatziekten

Datum nieuwsfeit: 09-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

Amsterdam, 8 februari 2001

C-reactive protein actief betrokken bij hart- en vaatziekten.

Het C-reactive protein (CRP) speelt een belangrijke rol in het voorspellen van het verdere (klinische) beloop van patiënten met hart- en vaatziekten. CRP werd in het verleden gezien als indirect betrokken bij hart- en vaatziekten. Lagrand laat in zijn promotieonderzoek zien dat CRP een actieve rol speelt bij deze ziekten door de ontstekingsreacties in de hartspier te versterken via activatie van het complement systeem (een belangrijk onderdeel van ons natuurlijke afweersysteem). De associaties tussen CRP en het beloop bij hart- en vaat ziekten komen hierdoor in een ander perspectief te staan. Lagrand promoveert op vrijdag 9 februari aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Ondanks betere behandelings- en preventiemogelijkheden blijven hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in een groot deel van de wereld. Het onderliggende proces bij deze ziekten is atherosclerose, oftewel aderverkalking, dat, afhankelijk van de ernst, de bloeddoorstroming belemmert en daardoor zuurstoftekort in de weefsels tot gevolg heeft. Zuurstoftekort in de hartspier zet een ontstekingsreactie in gang, waarbij naast door zuurstoftekort beschadigde hartspiercellen, ontstekingscellen en cytokines, ook acuut fase eiwitten (waaronder CRP) een rol spelen.

In dit proefschrift staat C-reactive protein (CRP) centraal omdat de plasma concentratie van dit acuut fase eiwit voorspellend is voor het verdere (klinische) beloop van patiënten met hart- en vaat ziekten. Lagrand kwam op dat idee doordat de CRP-concentratie in het bloed onafhankelijk van andere bekende risicofactoren het verdere verloop van hart- en vaatziekten bij mensen voorspelt. In de jaren zeventig is bij dierexperimenteel onderzoek bovendien al gevonden dat CRP het complement-systeem kan activeren wanneer het bindt aan een andere stof. Het complement-systeem is een onderdeel van ons afweersysteem dat vooral wordt geactiveerd door immuuncomplexen of micro-organismen om het lichaam te beschermen tegen infectie. Lagrand toonde CRP aan in de geïnfarceerde delen van de hartspier tezamen met complement-factoren bij mensen die overleden waren na een hartinfarct. Tevens konden in dezelfde hartspier-gebieden, alsook in het bloed bij mensen met een hartinfarct, complexen worden aangetoond tussen CRP en complement-factoren. Deze complexen worden alleen gevonden als het complement systeem wordt geactiveerd door CRP.

Het is nog niet volledig duidelijk aan welke stof CRP bindt in de geïnfarceerde hartspier om het complement-systeem te kunnen activeren. Het is in elk geval een feit dat het remmen van het complement-systeem enorm effectief is gebleken bij proefdieren met een hartinfarct. De grootte van het infarct nam sterk af, soms met wel 65 procent, zonder dat er ernstige bijwerkingen of complicaties optraden. De volgende vraag is natuurlijk of deze interventie ook werkt bij mensen. Binnenkort gaat er onderzoek van start dat hierop het antwoord moet geven.

Meer informatie:
De promotie van Wim-Kees Lagrand vindt plaats op 9 februari 2001 om 13.45 uur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Jan Spee of Harry te Walvaart, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 12/02/01
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie