Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vredesactivisten blokkeren Schotse kernwapenbasis

Datum nieuwsfeit: 10-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bericht afkomstig van Trident Ploughshares

Zaterdag 10 februari 2001

Nederlandse vredesactivisten blokkeren maandag Schotse kernwapenbasis

Een internationale groep vredesactivisten waaronder verschillende Nederlanders, zal maandag 12 februari de kernwapenbasis Faslane in Schotland blokkeren. Verwachting is dat de blokkade, die om 8.00 begint, de grootste directe actie tegen het Britse kernwapenprogramma sinds 1986 zal worden.

Faslane, een dorpje 30 kilometer ten noordwesten van Glasgow, is de thuisbasis van vier Trident kernwapenonderzeeers. Deze duikboten die 24 uur per dag door de Britse en internationale wateren patrouilleren, zijn in staat om op bevel direct kernwapens te lanceren met elk een vernietigingskracht die 8 keer zo groot is als de kernbom op Hiroshima.

Wapens zoals de Trident, die geen onderscheid kunnen maken tussen civiele en militaire doelen, zijn in strijd met het internationaal recht.

Onder de ongeveer duizend mensen die verwacht worden zijn vele leden van het Schotse parlement, Europarlementariers, minstens 50 kerkelijke voorgangers, de voorzitter van de Church of Scotland en de Oscar winnende filmster Emma Thompson ('In the name of the Father').

Krista van Velzen (26), vredesaktiviste uit Prinsenbeek die maandag deel zal nemen aan de blokkade, zegt:
,,Het is absurd dat de NAVO en daarmee het Verenigd Koninkrijk, nu de Koude Oorlog al twee decennia voorbij is, kernwapens nog steeds als de hoeksteen van hun veiligheidsbeleid zien. De kernwapens in Faslane zijn in strijd met Internationale Verdragen, net zoals de Amerikaanse kernwapens die op de Luchtmachtbasis Volkel in Nederland liggen. Het is dan ook verheugend te zien dat vele politici het verzet tegen de nucleaire waanzin actief zijn gaan ondersteunen en rechters in beginnen te zien dat burgers het recht hebben om oorlogsmisdaden te voorkomen''.

Noten voor de pers:

Meer informatie:

Trident Ploughshares: 0044-777 571 1054 (David Mackenzie)

Maandag 12/2 ook: 0044-1436-677529 (Jane Tallents)

Krista van Velzen: 0032-495-280259

Omslag: 040-2910295 (informatie over kernwapens Volkel)

www.tridentploughshares.org

Noot: De 31-jarige Susan van der Hijden uit Amsterdam zit sinds 3 november vorig jaar in voorarrest in Londen nadat zij met een Engelse priester een vrachtwagen, bedoeld voor het transport van kernkoppen voor de Trident-duikboten, onbruikbaar heeft gemaakt. Kontakt met Susan loopt via Zuster Astrid van Peace Pagoda, telefoon 0044-1908-663652 (spreekt Nederlands).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie