Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cordaid stelt fonds initiatieven schuldenverlichting in

Datum nieuwsfeit: 10-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CORDAID

CORDAID stelt fonds voor initiatieven schuldverlichting in

Den Haag, 9 februari 2001 LET OP: EMBARGO tot zaterdag 10 februari 2001 14.30 uur

CORDAID STELT FONDS VOOR INITIATIEVEN SCHULDENVERLICHTING IN

Schuldverlichting te traag en omslachtig om armoede uit te bannen

De ontwikkelingsorganisatie Cordaid presenteert zaterdag 10 februari a.s. op de slotmanifestatie van Jubilee 2000 een nieuw initiatief in de vorm van een zogenaamd Jubilee-fonds. Jubilee 2000-voorzitter Peter van Lier overhandigt hiervoor een startbedrag van fl. 4.500,- aan Hans Kruijssen, algemeen directeur van Cordaid. Het bedrag is afkomstig uit de in 2000 gehouden Kwartjesactie, die het Nederlands draagvlak zichtbaar maakte voor additionele schuldverlichting voor ontwikkelingslanden door de Nederlandse overheid. Cordaid zal het bedrag in het Jubilee-fonds zelf tot fl. 100.000,- aanvullen. Het fonds beoogt jaarlijks innovatieve ideeën in ontwikkelingslanden op het terrein van schuldkwijtschelding en armoedebestrijding met een maximaal bedrag van fl. 10.000,- te belonen. Cordaid stimuleert de Nederlandse organisaties die in de Jubilee 2000-campagne participeren, hiertoe voorstellen in te dienen. Een commissie beoordeelt deze en de beste initiatieven worden beloond.

Appèl aan politiek
Cordaid laat het niet alleen bij geld, maar daagt ook de Nederlandse politiek uit: .Nederlandse politici zouden zich onze verplichtingen meer moeten aantrekken. Welke extra inspanningen en creatieve ideeën zullen we van hen vernemen? Het gaat hier om internationale afspraken waar het kabinet zich, zeer terecht, aan verbindt., aldus Hans Kruijssen. De Cordaid-directeur verwijst hierbij naar de zeven internationale ontwikkelingsdoelstellingen waaronder de halvering van het aantal armen in extreme armoede (minder dan een dollar per dag) in 2015. De halvering van het aantal armen is volgens een recent rapport van het International Fund for Agricultural Development (IFAD) nu al gedoemd te falen. Met de huidige trend zal slechts minder dan een derde van dat doel verwezenlijkt worden.

Jubilee 2000-campagne
De Jubilee 2000-campagne richtte zich het afgelopen jaar op een volledige schuldkwijtschelding voor de armste landen. Het schuldeninitiatief van de Wereldbank en het IMF is te traag en te omslachtig en de nood te hoog om meer ingrijpende maatregelen na te laten. Op kritiek aangaande schuldverlichting verweerde IMF plaatsvervangend directeur Ernesto Hernandez-Cat zich dat extra giften en nieuwe concessionele leningen boven op het HIPC pakket niet buiten beschouwing kunnen worden gelaten. Met andere woorden: om HIPC echt te laten tellen zijn verdergaande stappen nodig.

Meer informatie?


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariska Smolders, medewerker Externe Communicatie, op
tel 070 3136 333 of mobiel 06 23749162

10 feb 01 14:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie