Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CVP niet blij met advertentie regering over drugsbeleid

Datum nieuwsfeit: 12-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persmededeling van de CVP
(12 februari 2001)

DUIDELIJKHEID??
(door krantenadvertentie op kosten van belastingsbetaler)

Nadat het drugbeleid van de paars-groene coalitie overal tot grote verwarring heeft geleid, ziet de federale regering zich nu verplicht handenvol belastingsgeld uit te geven om haar beleid via advertenties "uit te leggen". Dit bevestigt dat de regering verkeerde signalen had uitgezonden.

De CVP is tegen de banalisering van druggebruik, dus ook van cannabisgebruik. Er stellen zich bovendien tal van juridische vragen bij de federale drugnota. Maar de CVP vraagt zich ook af of deze advertentie inderdaad duidelijkheid brengt, of eerder nieuwe verwarring creeert.

"Rechtszekerheid" is volgens de regering de reden waarom een gedoogbeleid m.b.t. cannabisgebruik wordt georganiseerd. Maar wat lezen we? Het bezit van cannabis blijft strafbaar, maar het wordt "in principe niet langer geverbaliseerd". Vreemde rechtszekerheid; het mag niet maar tegelijk mag het eigenlijk wel. Ten minste: "in principe". Niet altijd dus. En wie moet nu beslissen wanneer het wel wordt geverbaliseerd en wanneer niet? Rechtszekerheid... juist ja.

Wat de advertentie bovendien niet zegt, is dat de regering het gebruik van alle illegale drugs in groep (nu strafbaar) niet langer strafbaar wil stellen. En wat er ook niet staat, is dat de federale regering op het internationale forum zal pleiten voor een heronderhandeling van de internationale drugverdragen "om een realistische reactie op het gebruik van cannabis mogelijk te maken". Is dit een omzwachteld pleidooi voor internationale legalisering?

En opgepast, zeggen de laatste zinnen van de advertentie, deze nieuwe situatie komt er pas als het parlement de nieuwe wet over enkele maanden heeft goedgekeurd. Men moet in afwachting eens aan jongeren, ouders opvoeders politiemensen en parketmagistraten vragen welke effecten dit gestuntel nu al veroorzaakt.

Misschien had de regering nog een zinnetje kunnen toevoegen: "uit recent onderzoek blijkt dat bijna 90 % van de bevolking tegen elke vorm van druggebruik is." Maar wellicht was dat iets te duidelijk geweest.

Na zoveel duidelijkheid hebben wij maar een vraag meer: gaat de regering nu ook belastingsgeld uittrekken om de reactie van de oppositie in alle kranten te laten afdrukken, onder de titel: "Drugs, nee bedankt"?

DUIDELIJKHEID-BIS

Wie dit weekend wel duidelijke taal sprak, is Minister Van den Bossche over zijn hervorming van het openbaar ambt, in Le Soir: "Si sur trois candidats, il y a deux chretiens et un socialiste, je choisirai ce dernier. Tant pis pour la moralite. J'admets qu'un risque de politisation subsiste." Waarmee het weer wat duidelijker wordt wat paars-groen onder goed bestuur verstaat. Interpellatie volgt.

Stefaan De Clerck
Algemeen Voorzitter

Luk Vanmaercke
Woordvoerder
02/238.38.75

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie